Lepota žene

Da li šminka može da bude uzrok pojave čmička na oku?

Frančeska J. Fusko je asistent dermatologije na medicinskom fakultetu na planini Sinaj i kaže da vaša svakodnevna šminka može biti problematična za oči.

Utorak, 06.12.2016.

16:12

Izvor: B92

Da li šminka može da bude uzrok pojave čmička na oku?
foto: Thinkstock

Podeli:

„Problem nastaje kada se bakterije zadržavaju u žlezdama duž vašeg kapka ili usled nagomilavanja masnog sekreta što dovodi do crvene bolne otekline, poznatije kao čmičak“, rekla je.

Dokazano je da se čmičak češće javlja kod žena koje godinama upotrebljavaju određenu vrstu šminke. Na taj način se zatvaraju kanali i dolazi do nagomilavanja sekreta. Šanse da se javi čmičak su još veće kod žena koje često stavljaju olovku na ivicu očiju i vodootpornu maskaru, a naručito ako ne skinu šminku pre spavanja.

Frančeska takođe upozoraava da morate voditi računa o roku trajanja vaše šminke i da bi bilo dobro da ne koristite nečiju maskaru ili ajlajner.

Iako je čmičak više estetski nego zdravstveni problem, ipak bi trebalo da se javite oftamologu ukoliko primetite da imate problem. Dobra vest je što je lečenje čmička relativno lako i uglavnom je dovoljno mazati odgovarajuću mast, ulje ili isprati antiseptičkim rastvorom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare