Neverovatan svet: U ovom islamskom plemenu žene vode glavnu reč

Staro afričko pleme “Tuareg” je zajednica koja ruši stereotipe i parira liberalnim shvatanjima u modernom svetu. Njihova vera je Islam. Muškarci pokrivaju lica. Žene biraju kada će se udati.

Četvrtak, 25.06.2015.

09:45

Izvor: Super žena

Default images
screenshoot/youtube

Podeli:

Akcenat u ovom plemenu je na ženama. One mogu da imaju neograničen broj seksualnih partnera pre braka, a ako dođe do razvoda, one odlučuju o raspodeli imovine.

Kada uđete u njihov svet stičete utisak da se nalazite na tlu neke sasvim druge ere. Muškarci imaju pokrivena lica šalovima indigo boje, pa ih zovu plavi muškarci.

“Žene su prelepe. Volimo da im gledamo lica”, rekao je jedan od muškaraca.

Tuarezi su posebni. Razlikuju se od nomada u drugim delovima Afrike, i od muslimana širom sveta, jer žene imaju punu slobodu. Na primer, pre nego što stupi u brak, žena može da ima neograničen broj seksualnih partnera. što je u muslimanskom svetu nezamislivo.

*ALT

Jedino pravilo koje mora da se poštuje jeste pravilo privatnosti. Žena može jedne večeri da bude sa jednim, a već sledeće sa drugim muškarcem, sve dok joj udvarač u šator dolazi uveče, a iz njega izlazi pre svitanja. Sama ideja kršenja ovog pravila nedopustiva je i za žene i za muškarce.

Upravo zbog takve slobode Tuarezi žene se kasnije udaju, pa nije čudno da naiđete na devojku od 20 godina koja je još uvek bez muža. Pre nego što odluči da se uda sa nekoga, a ona to sama odlučuje, momci joj se udvaraju poezijom koju satima osmišljaju i pišu. Zauzvrat od žena dobijaju isto to, a one same pišu pesme, budući da ih majke od malena uče pismenosti.

Za razliku od drugih kultura, žena ne gubi prava kada se uda. Ako biste se kojim slučajem našli u jednom od njihovih šatora i pomislili kako je uloga žene da kuva i pere, prevarili biste se. Žena je uvek vlasnik tog šatora, kao i svih životinja od kojih im bukvalno zavisi život.

*ALT

Zanimljivo je da u ovom plemenu razvod nije nešto neobično niti nešto čega se treba stideti.

Kada do toga dođe, a žena najčešće sama odlučuje ako želi da prekine brak, ona zadržava i šator i životinje, a predbračnim ugovorom je uvek određeno ko će šta da dobije od ostataka imovine. U praksi to najčešće znači da se muškarac vraća kući roditeljima, često samo sa svojom starom kamilom.

Žena, s druge strane, zadržava sve što je donela tom braku, uključujući i decu.

Ipak, ovo nije matrijarhalno društvo u kom žene zaista donose sve odluke. Muškarci su ipak ti koji donose ozbiljne političke odluke. Međutim, čak i u takvim situacijama često pitaju žene, majke ili sestre za mišljenje.

*ALT

Tradicionalno, muškarac ulazi u žensku grupu, umesto obrnuto. Vrhunac sasvim posebnog položaja žene jeste činjenica da muškarac, ukoliko nije njen seksualni partner, ne može da jede pred njom.

Antropolozi i kulturolozi strahuju da vremenom Tuarezi iz Sahare odustati od svoje tradicije, primećuje se da pojedine žene nose hidžab. Vreme će pokazati da li će poseban svet plemena izdržati pred naletom drugih kultura.

Video sa još fotografija pogledajte ovde:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.