Jedina zemlja u kojoj je zabranjen razvod: Fizičko zlostavljanje nije dovoljno

Bračni partneri koji žele da prekinu svoju zajednicu imaju izrazito ograničene mogućnosti.

Ponedeljak, 29.06.2015.

10:59

Izvor: express.hr

Default images
Thinkstock

Podeli:

Prema filipinskim zakonima, bračni partneri koji žele da prekinu svoju zajednicu imaju izrazito ograničene mogućnosti. Mogu da traže pravnu razdvojenost, koja će da im dozvoli da žive odvojeno i da podele ono što poseduju, ali to ne označava i pravni kraj bračne zajednice, pa im nije dozvoljeno ni stupanje u drugi brak.

Mogu isto tako da traže razvod, ali samo ako se ubrajaju među pet posto muslimanskog stanovništva koji se rukovode Kodom muslimanskih zakona.

Ili mogu da pokušaju da ponište brak, što je na Filipinima dugotrajan i skupocen sudski proces (i nije isto što i crkveno poništenje braka, jer se nakon ovoga bivši partneri ne mogu više venčati u crkvi).

Poništenjem dolazi do završetka braka, ali razlikuje se od razvoda u nekoliko bitnih tačaka. Obe strane, na primer, moraju da dokažu da brak nikad i nije bio važeći. Prema filipinskim zakonima, razlozi mogu da uključuju to da su jedan ili oba partnera bili mlađi od 18 godina kad su se venčali, da jedno od njih boluje od neizlečive polno prenosive bolesti ili da se radi o poligamiji ili lažnom identitetu.

Razvod nije oduvek zabranjen na Filipinima. Španski kolonisti koji su vladali ovim ostrvom do kraja 19. veka uveli su svoje katoličke tradicije koje su dopuštale “relativni razvod” ili pravnu rastavu u slučajevima koji su uključivali prevaru ili ako bi se jadan od partnera pridružio crkvi.

Nakon španske ere, zakoni vezani uz razvod zavisili su od trenutnih kolonizatora. Amerikanci su tako dozvoljavali razvod, ali samo u slučaju preljuba. Japanci su doveli liberalne zakone, ali nakon njiih je na snagu 1949. godine stupio filipinski građanski zakon kojim je razvod zabranjen svima osim muslimanskom manjinskom stanovništvu.

U međuvremenu se narod mora mučiti s pokušajima poništenja braka, za čije odobrenje recimo nije dovoljan preljub ili fizičko zlostavljanje. Osoba koja želi poništenje treba umesto toga da dokaže da njegov ili njen partner boluje od psihičke bolesti.

*ALT

U potrazi za psihičkim poremećajima bivših partnera

Filipinska TV voditeljka Ejmi Perez susrela se s brojnim tegobama kada je želela da dobije poništenje gotovo nepostojećeg braka. Ona se naime udala za rok muzičara 1995. godine, da bi dve godine posle par dobio sina. Ubrzo nakon rođenja deteta, Perez je napustio suprug, te je poništenje prvi put zatražila 2000. godine. Molba joj je odbijena.

Šest godina kasnije molba joj je odbijena uz objašnjenje da to što je suprug napustio dom nakon svađe, što je bio nasilan tokom epileptičnih napada, što je bio seksualno neveran, napustio je i nije nikako podržavao porodicu, niti se brinuo se za nju, nije dokaz da ima psihičkih problema, nego da je bio nespreman da izvršava bračne dužnosti. I nikome ništa.

Tek 10 godina nakon što je je napustio suprug, Perez je dočekala poništenje braka, iako nije želela da oda kako je na kraju došlo do toga. Prošle godine je čak uspela da se uda za dugogodišnjeg partnera s kojim ima dvoje dece.

2013. godine podneseno je 10.000 molbi za poništenjem braka (među populacijom koja iznosi oko 100 miliona), s tim da su molbe nešto češće podnosile žene. Šest posto molbi je brzo odbačeno ili odbijeno, dok se drugi slučajevi godinama vuku po sudovima, na štetu mnogih koji jedva skupljaju pare za advokate i sudske troškove. ( S druge strane, javna je tajna da ko ima novac može u roku od šest meseci da dobije poništenje)

Ana Santos, koja je poništenje dočekala nakon četiri godine povlačenja po sudnicama (i nakon pet godina odvojenog života od, danas već, bivšeg supruga), zna koliko je ceo proces mučan.

Kad je zatražila poništenje, nije želela, kao što joj je preporučivala advokatica, i sebe da proglasi psihički nesposobnom, jer se plašila da bi to u budućnosti moglo da bude prepreka pri zapošljavanju ili tokom eventualne borbe za starateljstvo nad detetom.

Morala je da reši mnoge testove tokom vremena, javno da optuži supruga za mnoge stvari koje su izvučene iz konteksta i preko svake mere preuveličane. Ana danas ceo proces naziva nehumanim, te se nada da će se situacija u skorijoj budućnosti izmeniti.

izvor: express.hr

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare