Zajedno imaju 204 godine: Evo u čemu je njihova tajna

Zemlja je još uvek bila u kandžama Velike depresije, "King Kong" je tek trebalo da se pojavi na velikom platnu, a budući predsednik Džon F. Kenedi je bio tek srednjoškolac.

Četvrtak, 11.02.2016.

15:06

Izvor: telegraf.rs

Zajedno imaju 204 godine: Evo u čemu je njihova tajna
foto: screenshot

Podeli:

On je bio trgovački putnik koji je radio po obalskim gradićima u Konektikatu kada se zaljubio u Eni. Ona je bila nekoliko godina mlađa od njega i još uvek je išla u srednju školu.

Njen otac je želeo da se ona uda za 20 godina starijeg. Ali, ona se zaljubila u šarmantnog Džona Betara. Sa samo 17 slušala je svoje srce i pobegli su zajedno u obližnji Harison, u državi Njujork.

To je bilo pre više od 83 godine!

Osam decenija kasnije, sa 14 unučića i 16 praunučića, gledali su kako se svet menja, dok su oni starili zajedno. Sada, imaju 104 i 100 godina, i za Dan zaljubljenih, 14. februar, planiraju da osvoje Tviter.

Prema istraživanju hrišćanske organizacije “Worldwide Marriage Encounter”, imenovani su američkim parom koji je najduže u braku. Njih dvoje će davati bračne i životne savete onlajn. Navikli su da ih ljudi pitaju kako su toliko dugo ostali zajedno, i šta jedu i rade da bi ispunili svoje vreme.

A kako se čini, mnogo toga! En Betar još uvek kuva, čisti, čita, namešta krevete, zaliva biljke i domaćica je porodičnim okupljanjima. On još uvek vozi, secka kupone za nabavku i brine se o finansijama.

– Jednostavno smo srećni što smo zajedno. Tako srećni – naveo je Džon. A najbolji deo njihovog dugog života?

– Upravo to što smo zajedno – rekao je.

Džon Betar je izbeglica iz Sirije, čija je porodica napustila zemlju tokom Prvog svetskog rata. On je tada imao samo 10 godina, i nekoliko godina se seljakao od kampa do kampa. Otac mu je već bio u Americi, a majka je umrla 1919. godine, od infekcije stopala, ostavljajući njega i brata da se brinu sami o sebi. Pridružili su se ocu 1921. godine. Džon kaže da daju donacije da podrže sadašnje sirijske izbeglice.

Prva lekcija iz ovoliko dugog braka je: budite srećni životom koji imate. A život im nije uvek bio lak. U proteklih 15 godina umrli su im ćerka i sin od raka.

– Živite dan po dan u okviru svojih sredstava. Budite zadovoljni onim što imate – kaže Džon. – Ne trošite više nego što imate. Poštujte jedno drugo.

Betar kaže da je zavisnost od tehnologije najveća promena koju je video u svom vek dugom životu. Ima mobilni telefon, ali ne Ajfon.

– Ne možete da živite bez toga, i previše se oslanjate na telefon – smatra Betar.

Ipak, vrlo je svestan realnosti kada je današnje muvanje u pitanju. Kada su ga pitali kako bi se danas udvarao Eni, Džon je rekao:

– Verovatno bih je izguglao, a onda bih joj poslao SMS ili je pozvao da izađemo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare