Bila je jedna od najlepših na svetu: Njena tragična sudbina i dalje izaziva gorčinu

Kakva je bila Đija?

Sreda, 30.03.2016.

12:55

Izvor: dnevno.rs

Bila je jedna od najlepših na svetu: Njena tragična sudbina i dalje izaziva gorčinu
foto: screenshot

Podeli:

Prvi pravi američki top-model, prelepa, buntovna, slavna, do srži drugačija, beskrajno talentovana, ali nadasve usamljena i nesrećna, jer mada je imala sve što je oduvek želela, ljubav i sreća stalno su joj izmicali iz ruku. Sva tragedija lika slavne manekenka najbolje se vidi u njenim rečima "'Znam da je Bog imao velike planove za mene, ali mislim da nisu predodređeni za ovaj život".

Đija Karangi je u svet modelinga uplovila sasvim nenadano, kada ju je kao tinejdžerku u diskoteci primetio fotograf i frizer Mauris Tanebaum: "Video sam je i nisam mogao da se odvojim od nje, dok je ne fotografišem. Ona je bila fascinirana idejom da pozira. Videla se ta sirova, netaknuta lepota!"

On je fotografije poslao jednoj od najboljih tadašnjih modnih agencija na čijem je čelu blistala Vilhemina Kuper, koja se zaljubila u Điju na prvi pogled, opraštajući joj nedostatak visine i veliku netipičnost. U svetu bledolikih, glamuroznih plavuša Đija se istakla kao brineta, tamne kože i očiju, uvek nenašminkana i neobavezno obučena – u džinsu, patikama, kožnim jaknama, vojničkim pantalonama, beloj košulji, svojeglava, tako drugačija, samo svoja, sa večitim stavom "Hej, ovo sam ja, uzmi ili ostavi".

Đijina specifičnost nije imala granice – ona je otvoreno priznala i svoju homoseksualnu opredeljenost, što nije bilo čudno u svetu koji ju je okruživao, ali manekenke nisu imale luksuz da se time ponose, s obzirom na to da su predstavljale prestižne agencije.

Uprkos ovoj kontroverzi, zanosna figura, božanstveno lice i redak talenat da koketira sa aparatom prokrčili su joj put ka vrtoglavom uspehu, obezbedivši brojne naslovne strane, provokativne editorijale i saradnju sa najuticajnijim svetskim fotografima. Jedan od fotografa, kasnije i njen blizak prijatelj, Frančesko Skavulo danas ističe: "U karijeri sam sreo tri modela od kojih mi je zastao dah. Đija je bila poslednja!"

Posle samo godinu dana u Njujorku postala je najtraženiji model, inkasiravši 100.000 dolara, posećujući najelitnije klubove i uvrstivši se u sam krem društva, pod ruku sa rok zvezdama, glumcima i TV licima.

Ipak, Đijina stvarnost imala je i drugu stranu medalje - mlada i sama u svetu koji proždire, večito je tragala za ljubavlju i prihvatanjem, a u lice ju je "šamarala" realnost - povratak u prazan stan u kome nema nikoga ko bi je zagrlio.

- Novac me ne interesuje. Imam sve što sam ikada želela, ali došla sam do tačke da se pitam "Šta će mi, dođavola, to?". Ja hoću više, hoću sreću, ljubav, hoću da imam nekog ko bi brinuo o meni - nikada nije krila usamljenost Đija.

Spas je potražila u porodici, mesecima moleći brata i majku da joj se pridruže, što oni, nesvesni ozbiljnosti situacije, nisu prihvatili. Đijina želja da ima nekog pored sebe išla je dotle da bi u prilikama kada se majka rastajala od nje, vrištala, puzala i preklinjala je da ostane. Na kraju, da bi pobegla od strašne samoće, okreće se alkoholu, pilulama i opijatima, što jednom za svagda menja tok njenog života!

Ubrzo, učinilo joj se da joj se dugo očekivana sreća u ljubavi konačno osmehnula. Đija započinje strastvenu, divlju i burnu romansu sa šminkerkom Sendi Linter, koja je ubrzo napušta, nespremna na osudu javnosti i rizik od rušenja karijere.

Upravo u to vreme, skrhana i slomljenog srca Đija saznaje da je njena zaštitnica, poslodavka i "druga majka" Vilhemina umrla od raka pluća. Izgubljena, bez prave osobe da je podrži i usmeri, ona još više tone u narkomaniju, polako postajući potpuno zavisna od heroina. To je košta karijere; počinje da bude neprofesionalna i konfliktna, gubi kompas, kasni na snimanja i mada je okolina znala da koristi četiri kesice heroina dnevno, što je smrtonosna količina, niko joj nije priskočio u pomoć.

Njena popularnost nije jenjavala, i dalje je bila jedna od najtraženijih modela, jer su svi znali da su njene fotografije legendarne i tako posebne - jednostavno, sve su "prodavale". Ipak, godine drogiranja ostavile su traga - Điju smenjuju poletnije, mlađe i zdravije manekenke,i ona je polako shvatila da nešto mora da promeni, upisujući se u centar za odvikavanje. Uporedo, pokušala je da obnovi karijeru, međutim, svuda nailazi na zatvorena vrata.

Ipak, imao je ko da joj pruži ruku - njen dobar prijatelj Skavulo pomogao joj je, doslovce joj poklanjajući naslovnu stranu "Kosmopolitena", koja je bila i poslednja u njenoj karijeri. Mada su Điju odbacili, praznina koju je ostavila u modnom svetu bila je ogromna, te je čak i tada, uz malo truda opet mogla da zablista.

Ali, zla kob se već sručila na prelepu Amerikanku - dijagnostikuju joj sidu, tada nepoznat virus. Poslednje mesece provela je u bolničkom krevetu, ne odvajajući se od majke, okrenuvši se veri i Bogu. Preminula je u 26. godini, ostavivši neprocenjivo nasledstvo u modi, trajno postavivši najviše standarde u modelingu i manekenstvu.

Bila je prvi model koji se nesmetano kretao pred kamerom, pozirajući gotovo u transu, stvarajući spontane, žive fotografije. Uzbudljiva, divna i slobodna, prevazišla je modnu fotografiju, uspevši da redefiniše pojam lepote u to vreme, najavivši eru "egzotične" lepote, i otvorivši vrata brazilskim i latinoamerčkim manekenkama. Zapravo, provokativna i "agresivna" Đija bila je neka vrsta preteče današnjih "Viktorijinih anđela" - manekenki sa dobrom figurom i besprekornom lepotom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.