Tužna sudbina crne princeze jugoslovenskog roka: Otišla je sama i zaboravljena od svih

Rođena je u proleće 1959. godine, duge crne kose i gotovo neverovatne harizme, bila je ikona jugoslavenskog rock and rolla osamdesetih. Ona je Margita Stefanović Magi, članica beogradske grupe Katarina Velika II, kasnije poznata pod imenom EKV.

Nedelja, 31.07.2016.

09:35

Izvor: B92

Tužna sudbina crne princeze jugoslovenskog roka: Otišla je sama i zaboravljena od svih
foto: screenshot

Podeli:

Ona je bila deo beogradskog boemsko-umetničkog kruga, istog onog kojem su pripadali i ostali članovi grupe. Publika je u njenom odnosu prema klavijaturama videlu pravu pokretačku energiju grupe. Magi je bila umetnička duša, školovana pijanistkinja.

“U mom normalnom, stabilnom životu najnestabilniji deo sam upravo ja. I to ne zbog neke psihičke ili ne znam kakve nestabilnosti, već zbog stalnog traženja u svim mogućim područjima umetnosti i života”, tvrdila je jednom prilikom Magi.

Školovala se u srednjoj muzičkoj školi Josip Slavenski. Maturirala je kao jedna od najtalentovanijih pijanistkinja i dobila poziv za nastavak školovanja na konzervatoriju u Moskvi. Njena majka nije se slagala s odlaskom od kuće u mladim godinama, a Magi je poslušala majku. Upisala je Arhitektonski fakultet u Beogradu i diplomirala 1982. godine. Nakon završetka fakulteta, zajedno s dečkom Srđanom Vejvodom, počela je sve više da se zanima za podzemnu beogradsku scenu i krenula u potpuno drugom smeru.

U proleće iste godine upoznala je Milana Mladenovića, a ubrzo nakon toga je pozvana u grupu Katarina II nakon uspeha na jednoj od proba.

U EKV ostala je do 1994. godine i Mladenovićeve smrti.

Uporedo s radom u EKV sudelovala je i u stvaranju albuma nekih drugih jugoslavenskih bendova poput Elvis J. Kurtović & His Meteors i Karlowy Vary. Komponovala je muziku za filmove Vera Hofmanova i Plavi plavi.

Nakon Mladenovićeve smrti nastavila je da svira u grupi Kurajberi, a 1995. godine formirala je grupu EQV i objavila album pod nazivom Ti si sav moj bol.

Godine uspeha protekle su u senci borbe s teškim narkoticima. Zavisnost je dobila jednu novu dimenziju 1996. godine nakon smrti njenog oca. Prodala je porodični stan i kupila dva manja, a ostatak novca potrošila je na putovanje u Indiju. Sve to je uradila kako bi pokušala da se reši zavisnosti od droga.

Neuspešno.

Nakon povratka iz Indije, prodala je oba stana i novac uskoro potrošila. Tako je završila na ulici kao beskućnica. Poslednje godine života provela je u napuštenoj garaži u predgrađu Beograda i skloništu za beskućnike na Voždovcu. Krajem 2002. godine umrla je u klinici za zarazne bolesti u Beogradu u 43. godini života.

Šest godina kasnije, u knjizi Aleksandra Ilića, potvrđeno je da je zbog intravenoznog korišćenja droga zaražena HIV-om.

Crna prinzeca jugoslavenskog "novog vala" umrla je u neljudskim uslovima, a iza nje ostalo je bogato muzičko nasleđe. I danas se sluša njena muzika, a albumi EKV-a možda su danas čak i više cenjeni nego dok su članovi grupe bili živi.

Izvor: fokus.ba/ 24sata.rs

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.