Bez ljubavi, porodice i para sama sebi prokrčila put ka slavi: I dan danas joj se klanja ceo svet

Bez milosti ostavljena u sirotištu.

Nedelja, 21.08.2016.

14:50

Izvor: 24sata.hr

Bez ljubavi, porodice i para sama sebi prokrčila put ka slavi: I dan danas joj se klanja ceo svet
foto: wikimedia

Podeli:

Slavna francuska dizajnerka Koko Šanel bi možda prošla nezapaženo da nije završila u samostanu nakon majčine smrti. Otac nije imao volje da se brine o njoj pa ju je bez milosti ostavio u sirotištu. Časne sestre su odlučile da devojčicu naučiti šivenju, verovatno kako bi znala nešto da raditi kada jednog dana ode iz samostana.

Kako je bila vrlo talentovana, a i znala je da ostavi utisak na ljude oko sebe, posebno na muškarce, brzo je napredovala. Otvorila je trgovinu sa šeširima koja je toliko dobro poslovala da se ubrzo preselila u prestižni deo Pariza. Kako je vreme prolazilo promenila je ime i nazvala se Koko (pravo ime joj je Gabrijela Šanel). Prema jednoj teoriji to ime je zapravo bio nadimak koji je dobila dok je kratko pevala u kabareima, a po drugoj se radi o slovima (CC) koje je gledala na prozorima samostanskog sirotišta što ju je navodno inspirisalo za nadimak Koko.

Ostavila je velik trag u modnoj industriji, a najviše je pamte po odelu koji se sastoji od suknje do kolena i sakoa, po maloj crnoj haljini i parfemu Šanel No5 koji je lansirala na tržište 1921. godine.

Govorila je kako je žena bez parfema - žena bez budućnosti. Upravo taj njen parfem i dalje je toliko popularan da se navodno svake minute negde u svetu proda jedan. U naziv je dodala 5 jer je verovala kako taj broj donosi sreću. Ovaj parfem postao je mega popularan nakon što ga je na svoje telo stavila Merlin Monro, odnosno nakon njene izjave da u krevetu nosi samo Šanel No5.

Pet godina nakon izlaska parfema, na tržištu se pojavila i njena kreacija male crne haljine koja je do danas ostala sinonim elegantne ženstvenosti. U to vreme bila je jedna od retkih koja je upravo crnu izabrala za boju svoje haljine.

Malu crnu haljinu popularizovala je Odri Hepbern. Žene su oduševljeno prihvatile taj trend, između ostalog, i zato što se takva haljina može nositi i danju, ali i za večernji izlazak - sve zavisi od detalja koji se nose uz nju.

Koko Šanel je opisala svoj put do uspeha ovako:

"Svojim stilom oblačenja izazivala sam podsmehe okoline, ali u tome je i tajna mog uspeha. Nisam izgledala onako kako su izgledali svi ostali."

Umrla je 1971. godine. Navodno je zadnje godine života bila vrlo usamljena, ali i vrlo surova prema drugima.

Ovo su neke od njenih izjava:

"Svaka devojka uvek mora znati dve stvari - šta i koga želi."

"Što se devojka lošije oseća, to treba bolje da izgleda".

"Htele mi to ili ne, u životu muškarca postoji samo jedna žena. Sve ostale su njena sena".

"Parfem o ženi govori više nego njen potpis".

"Nemojte se udavati za čoveka koji ima novčanik za sitan novac".

"Nije me briga što mislite o meni, ja o vama uopšte ne razmišljam".

"Ako želite ono što nikada niste imali, morate raditi to što nikad niste radili".

"Ne postoje ružne žene, postoje samo one lenje".

"Žena se brine o budućnosti dok se ne uda. Muškarac se ne brine o budućnosti sve dok se ne oženi".

"Žena koja ne upotrebljava kozmetiku ima previsoko mišljenje o sebi".

"Niko nije mlad posle 40. godine, ali neodoljive možemo biti bilo kada".

"Starost nas ne štiti od ljubavi, ali ljubav nas štiti od starosti".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare