Oteta kao devojčica i držana u kući deset godina: Evo kako danas živi Nataša Kampuš

Ima pomešana osećanja prema svom otmičaru.

Sreda, 24.08.2016.

13:11

Izvor: 24sata.hr

Oteta kao devojčica i držana u kući deset godina: Evo kako danas živi Nataša Kampuš
foto: Guliver/ Cover Images

Podeli:

Niko nije sumnjao u njega, a on je Natašu punih deset godina držao u podrumu svoje porodične kuće.

Nataša Kampuš (28) je 23. avgusta 2006. godine pobegla svom tamničaru Volfgangu Priklopilu. Oteo ju je 1998. godine kada je bila stara deset godina.

Rano detinjstvo Nataša je provela s majkom Brigitom Sirni i ocem Ludvigom Kočom, koji su u početku živeli u vanbračnoj zajednici, a kasnije su se razišli. S dve starije sestre i pet rođaka živela je u Beču.

Nataša je 2. marta 1998. godine pošla u školu, ali tamo nikad nije stigla. Svedokinja (12) rekla je kasnije policiji da je videla kako neko Natašu gura u beli minibus. Rekla je i da je videla da neko upravljao vozilom.

Nataša Kampuš nikada nije potvrdila, ali ni negirala da su u otmici sudelovale dve osobe. Policija je bila skeptična prema izjavama svedokinje (12) pogotovo jer je škola potvrdila da je devojčica imala bujnu maštu.

Policija je počela potragu. Čak su pretražili i Priklopilov beli minibus. On je tada rekao kako je na dan nestanka Nataše Kampuš bio sam kod kuće, a da minibus koristi za prevoz građevinskog materijala.

Nije imao dosje pa ga policija nije dalje istraživala. Kampušovu je držao u maloj, tajnoj sobici, dva i po metra pod zemljom sa samo pet kvadratnih metara prostora.

"Divio se Hitleru"

Nataša Kampuš je o Priklopilu u jednom intervjuu rekla da se divio Hitleru.

"Hteo je da i ja patim kao žrtve nacizma. Davao mi je jako malo odeće kako bi pokazao da je on gospodar, a ja rob. Davao mi je malo hrane, ošišao me na ćelavo, ponižavao me i terao na težak rad", rekla je Kampušova.

Prvih šest meseci nije smela da izlazi iz sobice. Kasnije joj je dopuštao da boravi u ostatku kuće, a od juna 2005. godine dopustio joj je da šeta po vrtu kuće u Strashof an der Nordbanu u nižem delu Austrije.

Priklopil je rekao Nataši da su vrata i prozori kuće osigurani eksplozivom te bi pri svakom slučaju njenog mogućeg bega sve eksplodiralo. Takođe, rekao joj je da nosi pištolj i da će je ubiti ako pokuša da pobegne. Kampušova je kasnije rekla da joj je davao knjige i da se sama obrazovala.

Gledala je i televiziju i slušala radio. Navodno je imala više prilika za beg, a navodno joj je i sam Priklopil sugerisao kako to može učiniti. Kampušova će kasnije sve te tvrdnje negirati.

23. avgusta 2006. čistila je i usisavala automobil svog otmičara. Njemu je zazvonio mobilni pa se udaljio da bi mogao u miru razgovarati. Kampušova je ostavila uključen usisavač i pobegla. Prolaznici nisu reagovali na nju, a onda je pokucala na prozor jednoj ženi koja je pozvala policiju.

Priklopila su ubili?

Priklopil se nakon što je Nataša pobegla bacio pod voz u blizini stanice Nordbanhof u Beču. Ipak, kasnije će mediji izraziti sumnju u to. Naime, Johan Resut, predsednik suda i bivši član komisije koja je istraživala slučaj, rekao je kako smatra da je oproštajno pismo Priklopila vrlo sumnjivo. Osim toga navodno je bio sumnjiv i položaj Priklopilovog tela pa se nagađalao da je možda ubijen.

Dizajnira nakit

Gotovo deset godina nakon što je pobegla svom tamničaru Volfgangu Priklopilu, Nataša Kampuš dala je intervju u kojem govori o svom novom životu. Nataša Kampuš je spremna da sada uzme "život u svoje ruke".

Želi da završi maturu, ide na pevanje i uzela je sate jahanja, dizajnira nakit za svoje nove prijatelje. Objavila je i svoju drugu knjigu "10 godina slobode". Kaže kako želi sama da ispriča svoju priču. Muškarca svog života još nije pronašla, ali to nije isključeno.

Priklopil ju je silovao

Nataša Kampuš je priznala medijima da ju je Priklopil silovao, a pojavila se i priča da je bila trudna s otmičarom i da je rodila, a bebu je kasnije zakopala u dvorištu kuće u kojoj je bila zatvorena. Ali Nataša Kampuš negirala da je ikada bila trudna.

Od države tražila odštetu

Od države je tražila milion evra odštete. Zahtev je Natašin advokat Džerald Gancger podneo krajem febrauara 2011. godine na osnovu izjave bivšeg čelnika austrijske Savezne kriminalističke agencije u Beču Herviga Haidingera, koji je optužio vlasti da su ignorisale izjavu lokalnog policajca o otmičaru Priklopilu i njegovom belom minibusu kojim je, kako se je kasnije ispostavilo, oteo Natašu. Trag tog policajca organima vlasti upućen je samo 35 dana nakon otmice, te Nataša Kampuš tvrdi da je zbog propusta organa vlasti koji su se oglušili na dobijenu informaciju u zatočeništvu ostala čak 3061 dan duže od ukupno 3096 dana. Austrija je zaključila da Kampušovoj neće dati odštetu.

Zaradila pet miliona funti

Prema nekim procenama, Kampušova je do 2013. godine zahvaljujući intervjuima i prodaji prve knjige zaradila oko pet miliona funti. Prema svom otmičaru, kojeg naziva kriminalcem, još ima pomešana osećanja. Navodno uz sebe uvek nosi njegovu fotografiju, održava njegov auto i putuje u strane zemlje pod lažnim imenima zbog velike pažnje koju privlači.

U jednoj emisiji je rekla kako bi volela da je njen otmičar živ kako bi mogao izneti svoju stranu priče. Inače, Kampušova je vlasnica kuće u kojoj je nekada bila zatvorena. Htela je da je otvori za izbeglice, ali su komšije bile protiv toga.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.