Imala sam glavobolje u predelu potiljka, a onda se ispostavilo da imam neizlečivi rak

Niko joj nije verovao...

Subota, 27.08.2016.

15:49

Izvor: telegraf.rs

Default images

Podeli:

Ova tinejdžerka imala je strašne migrene mesecima, ali joj niko nije verovao da je toliko boli glava. Na kraju su otkrili da pati od opakog tumora na mozgu

Petnaestogodišnja Amanda Dej se žalila na stravične glavobolje, pa joj je rečeno da je to od naglog rasta. Ipak, posle detaljnih analiza, doktori su otkrili da ima rak mozga.

Amanda Dej (18) je imala nesnosne glavobolje mesecima. Ponekad su bile toliko intenzivne da nije mogla da stoji na nogama, piše Daily Mail.

Kada se obratila doktorima, rečeno joj je da su njene ozbiljne migrene, kao i bolovi u leđima posledica odrastanja.

Prve glavobolje Amanda je osetila u aprilu 2013. godine, a od tada one su se samo pogoršavale. Roditelji su tražili mišljenje različitih lekara, ali svi su bili složni u dijagnozi.

Jedino što su Dženi i Geri tada mogli da urade za svoju ćerku je da je pošalju kod fizioterapeuta, koji joj je prepisao vežbe za istezanje. Međuti, one su samo doprinosile da Amandino stanje bude još nepodnošljivije.

U junu 2013. drugarica je dovela Amandu iz škole pošto je pala.

– Najteže mi je bilo da objasnim majci kako mi se to dogodilo. Pokušavala sam da kažem koliko me bole leđa i da nisam mogla da se održim na nogama, ali ona mi nije poverovala. Niko nije mogao da zna kako mi je dok koračam u bolovima, a da bih to mogla da izvedem, morala sam da se hrabrim rečenicama: “Hodaj, Amanda! Možeš ti to, samo napred!” – seća se Amanda.

U septembru, Amandi je pozlilo u školi i pala je u nesvest. Hitno su je prebacili u bolnicu. Obavili su joj detaljne analize, kao i skener glave. Pošto joj je jedna strana tela bila oduzeta, doktori su sumnjali na šlog, ali nalazi to nisu potvrdili.

Ovaj put roditelji nisu odustali. Radili su analize čak i privatno. Za to vreme Amandino stanje se sve više pogoršavalo, počela je da gubi i vid.

Tek u decembru, dijagnostikovan joj je tumor na mozgu, jedva vidljiv i teško operabilan.

– Dok su moji roditelji plakali, ja nisam bila svesna šta uopšte znači tumor, jer sam jedino razmišljala o tome da doktori napokon znaju šta mi je i da će mi pomoći – priseća se kroz suze Amanda.

Bila je izložena teškoj i rizičnoj operaciji, koja je trajala pet sati. Doktori su uspeli da otklone većinu tumora, ali zbog malog dela kojem nisu imali pristup, ona je morala da prođe i kroz višefaznu hemioterapiju. Izgubila je kosu i trepavice, ali je dobila nadu.

Ipak, doktori tvrde da se ova vrsta tumora vraća, samo je pitanje kad.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.