Bila je seksualno zlostavljana i umesto haljina nosila je džakove: Danas je jedna od najbogatijih na svetu

Od teškog siromaštva do najuticajnije žene na svetu.

Četvrtak, 29.09.2016.

10:10

Izvor: Super žena

Bila je seksualno zlostavljana i umesto haljina nosila je džakove: Danas je jedna od najbogatijih na svetu
foto: Guliver/Cover images

Podeli:

Opra Vinfri rođena je 29. Januara 1954. godine. u Misisipiju. Njena majka Vernita bila je sluškinja. Istinu o svom ocu i nije baš znala, verovala je da je njen otac Brenon po zanimanju berberin. Istina o njenom ocu još je nekoliko desetina godina kasnije dovedena pod znak pitanja, obzirom da se pojavio čovek po imenu Noa Robinson koji je tvrdio da je njen biološki otac.

Vernita je bila maloletna kada je rodila Opru. S obzirom da je i sama bila dete, Opru je ostavila kod svoje majke, a ona se preselila na sever. Malena Opra je živela u teškom siromaštvu. Umesto odeće nosila je džakove za krompir, a sve vreme je trpela uvrede od svojih vršnjaka obzirom da nije imala šta da obuče i obuje.

“Nikada o sebi nisam razmišljala kao o devojčici koja je siromašna i bez zaštite, već o nekome ko je predodređen da se sam bori za sebe i odgovora za svoje postupke”, rekla je Opra.

Iako je jedva imala sredstava da preživi, danas najuticajnija žena na svetu, sa samo tri godine naučila je da čita, a najviše joj je u svemu pomogla baka.

“Kada sam napunila šest godina, preselila sam se kod majke u Milvoki, gde je ona radila kao služavka. Od nje sam dobijala manju podršku i ohrabrivanja nego od bake. Tek pošto sam se doselila, majka je rodila moju polusestru Patrišu, a kasnije i polubrata Brenona”, ispričala je Opra.

Kasnije je izgubila i brata i sestru. Patriša je umrla od kokaina 2004. godine, Brenon od side još devedesetih godina.

Elem, Opra se nije dugo zadržala kod majke. Ubrzo ju je poslala kod oca kod kojeg je počeo horor za Opru.

Kada je napunila samo devet godina, stric je počeo seksualno da je maltretira. Ubrzo je ostala trudna, a otac joj je govorio da bi radije želeo da je vidi mrtvu, nego trudnu. Jadna Opra je tada pila deterdžent za suđe i na sve moguće načine je pokušavala da ubije bebu u sebi.

“Da nisam uspela da ubijem tu bebu, ubila bih sebe”, izjavila je jednom prilikom Opra. Na kraju je ipak pobacila, a to je smatrala novom šansom od Boga.

Iako joj je otac bio strog i nasilan, ipak joj je obezbedio školovanje. Opra je bila jedan od najboljih učenika u svojoj školi, a potom je dobila stipendiju na koledžu u Tenesiju. Tada je odlučila da će postati bogata i slavna, kao i to da ne želi da postane majka zbog svega što joj se dogodilo.

“Oduvek me je zanimalo novinarstvo. Kao dete sa intervjuisala lutke i vrane”, rekla je Opra koja je nakon završetka studija počela normalan život.

“Moj prvi dan u Čikagu bio je 4. septembar 1983. godine. Kada sam napravila prvi korak na ulici, osetila sam da su tu moji koreni i znala sam da tu pripadam…”, rekla je Opra koja je kasnije dobila svoju emisiju, a sve ostalo već i sami znate…

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare