"Moje dete je preživelo rak, ali borba i dalje traje"

Neke stvari u životu su granične. Jedna od njih je bolest. O tome svedoče oni koji su preživeli, koji su tu muku spoznali na svojoj koži ili koži svojih bližnjih. O tome za portal" Super žena“ govori Joland Korora, predsednica NURDOR-a. Hrabra Novosađanka, majka jednog uspešnog mladog čoveka koji je preživeo rak i koji je danas zdrav momak.

Sreda, 15.02.2017.

11:25

Autor: Mariota Vlaisavljeviæ

Sreæna porodica Korora na okupu, foto: privatna arhiva

Podeli:

"Matija je imao tri godine i tri meseca kada smo saznali dijagnozu. Samo sam čula nefroblastom embrionalnog tipa, a nisam baš tačno znala o čemu se radi. Desni bubreg je odstranjen i počelo je lečenje. Tako mali deset meseci je išao na hemoterapiju,svaki zalogaj hrane on je povratio. Bili smo skamenjeni od straha da neće preživeti, ali jeste. Još jednom je tokom terapije bio na ivici…“, zastaje i priseća se kako je svom tako malom, a hrabrom dečaku postepeno objašnjavala šta mu se dešava. Nije želela da ga laže, ali je istinu prilagođavala njegovim shvatanjima.

Postepeno mu je iznosila činjenice, priča se širila, svakodnevica je bila nemilosrdna, a Matija je rastao i sazrevao. A Joland je živela u svom svetu hrabro, bez oslonca, sav teret neizvesnosti i zebnje preuzela je na sebe. Sada kaže da je pogrešila, da nije smela da bude tako stroga prema sebi.

"Tek danas, a godine su prošle, možemo reći da smo izlečeni jer i formalno izlazimo iz sistema zdravstvenih kontrola. To iščekivanje svakog novog nalaza radiologa, neizvesnost koja donosi život ili smrt, dovodila nas je u situaciju da od straha ne možemo da funkcionišemo“, priča u dahu sa jasnim sećanjima na svaki korak puta koji su kao porodica prošli.

Kaže i da će dok bude živa, bez obzira na ogroman optimizam i entuzijazam, živeti sa strahom.

"Nekada davno mislila sam da ću imati dvoje dece. Životne okolnosti i dugogodišnji boravak po bolnicama uslovili su da se moji planovi ne ostvare. Ostali smo tročlana, ali srećna porodica. To me najviše raduje“, kaže.

„Stare stvari za novu nadu“

Sigurno posedujete stare stvari koje vam više ne trebaju, telefon koji ne koristite, knjige koje ste pročitali, akvarijum koji je dugo prazan.... Ako je ovo vaš „slučaj“, priključite se akciji koju tokom današnjeg dana organizuje Nacionalno udruženje roditelja dece obolele od raka (NURDOR) u 40 gradova Srbije. Akcija „Stare stvari za novu nadu“ je deo kampanje „I ja se borim“ koja se organizuje povodom Svetskog dana dece obolele od raka. Cilj je prikupljanje sredstava za novo dečje hemato-onkološko odeljenje u Nišu.

U Beogradu, manifestacija će biti organizovana na Trgu Republike od 12 do 14 časova, a u 13 časova biće pušteni baloni podrške za svu decu koja se leče i u znak sećanja na decu preminulu od ove opake bolesti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare