Prva dama Turske: Pije čaj od 1.800 evra, a zna i da zaustavi saobraćaj zbog šopinga

Emina Erdogan, prva dama Turske, važi za ženu od stila i skandala, škakljivih izjava, lake ruke kada je trošenje novca u pitanju, a ne obilaze je ni kritike jer uvek nosi hidžab. Ona za sebe, pak, kaže da je skromna žena koja živi kao svaka tradicionalna muslimanka.

Sreda, 11.10.2017.

10:22

Izvor: Super žena

Prva dama Turske: Pije čaj od 1.800 evra, a zna i da zaustavi saobraćaj zbog šopinga
Foto: Getty

Podeli:

Ipak, mnogi izveštaji i slike sa svih meridijana o Emini govore nešto drugačije. Ona voli da kupuje skupu dizajnersku odeću, antikvitete, cipele. Ima običaj da traži da, dok njen suprug vodi razgovore, zbog nje se zatvaraju skupoceni tržni centri. Uradila je to u Briselu. Kupovala je pet sati, a čak je na sat vremena zaustavila saobraćaj u gradu.

U Varšavi je na sajmu antikviteta za jedno popodne potrošila 37.000 funti. U Grčkoj je bila skromnija. Kupila je sedam pari cipela i platila ih 850 evra.

Iako se hvali, s druge strane kako sama suši voće, nije tajna da Emine i njen suprug žive u palati od 600 miliona evra i 1.000 soba. Takođe, svetski mediji su otkrili da ona najradije pije poseban beli čaj od 1.800 evra po kilogramu.

Saznali su i da zidove palate krase svilene tapete koje koštaju oko 2.800 evra po rolni, a oko 400 soba ima dvostruka vrata koja su koštala po 42.000 evra, a godišnje za struju Erdoganovi troše pet miliona evra.

*ALT

Žena koja sa Erdoganom već 40 godina deli dobro i zlo u početku nije učestvovala u političkoj karijeri svog muža, a onda se našla u centru lokalnog skandala.

Bila je to šesta godina vladavine turskog predsednika. Turska, tada i dalje deo neokrnjenog Ataturkovog nasleđa, nije dobro podnela stajling Emine Erdogan. Tačnije, reč je o predstavnicama organizacije "Žene evropske republike Turske", koje su optužile Eminu Erdogan da je nosila hidžab tokom putovanja u inostranstvo, i tako "na netačan i nepravilan način predstavila lice savremene turske žene u međunarodnoj javnosti".

Međutim, sve je ostalo na tužbi, a nakon inicijalne vesti o ovom slučaju se više ništa nije znalo.

Inače, njen stav po pitanju pokrivanja bio je sporan i kada se udavala. Erdoganova majka nije odobravala brak jer ona nije skroz pokrivena ali to je bio prvi kamen spoticanja mladom paru.

I opet kontroverzna Emina je posle svega izjavila:

"Smatram da sve žene na svetu zaslužuju sva socijalna i politička prava. Prava žena ne treba da se prinose na žrtvu balansu snaga i bezbednosti nekih režima. Zato smatram da našu borbu za mir, demokratiju i slobodu treba nastaviti sa velikom odlučnošću. Želim još jednom da ponovim da mi odbacujemo dvojne standarde i diskriminaciju".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.