Suze, strah i traume: Ovo su ispovesti silovanih glumica

Harvi Vajnštajn, holivudski producent, jedan je od najgorih predatora sa kojim su se suočile žene u Holivudu. Čak iako ceo slučaj još nije procesuiran i nije dobio epilog na sudu, ono što je više od 40 žena reklo o njemu priče su od kojih zastaje dah. Ovo su ispovesti samo nekih koje su se pojavile u javnosti poslednjih nedelju dana. Kako stvari stoje, na ovome se neće završiti. Najstrašnije od svega što je isplivalo je da su u afere i skandale bili umešane i kolege poznatih glumica. Neki od njih brane i danas filmskog mogula, a neki su pomagali u zataškavanju priča o njegovim seksualnim sklonostima.

Sreda, 18.10.2017.

13:27

Izvor: Super žena

Suze, strah i traume: Ovo su ispovesti silovanih glumica

Podeli:

Originalna Tajmsova priča aludira na neimenovanu asistentkinju na koju je Vajnštajn vršio pritisak da ga masira dok je bio nag. Njujorker raspolaže citatima neimenovanih koleginica koje tvrde da ih je silovao u hotelskoj sobi.

Postoje aluzije na još više žrtava koje su radile s njim. Bivši članovi osoblja govore o načinu funkcionisanja tih "poslovnih sastanaka", a poenta je bila u tome da su postojale i neke žene koje su služile da bi se kod žrtava stvorio lažni osećaj sigurnosti.

Trik je bio da pozove svoju metu na sastanak sa ženskim saradnikom koji bi ubrzo odlazio i ostavljao ih same.

Poražavajuća činjenica je da se nikad zaista neće saznati koliko je tačno žena napao, silovao ili maltretirao holivudski producent, ali kako broj slučajeva raste, njihove priče postaje sve teže ignorisati.

Rouz Mekgovan

*ALT

Ona tvrdi da je producent napao u hotelskoj sobi tokom Sandens festivala 1997. godine.

Rouz kaže da je Harvi silovao, i da je "monstrum" iskorišćavao iako je imala svega 20 godina.

Ona je podigla optužnicu protiv njega, ali se kasnije nagodila sa advokatima. Vajnštajn je platio tu nagodbu, ali se ne zna koliko novca je u pitanju.

Ešli Džad

*ALT

Ešli Džad, zvezda filma "Poljubi devojke" je žena koja je odavno priznala da je bila zlostavljana.

Tek sada se prisetila slučaja od pre 20 godina i priznala da je u pitanju filmski mogul.

Ona tvrdi da je Vajnštajn pozvao u hotel "Peninsula" na Beverli Hilsu. Mislila je da je reč o poslovnom sastanku, ali kad je glumica stigla do hotela, producent je dočekao u svojoj sobi u bade mantilu i zatražio je masažu.

Ambra Batilana

*ALT

Italijanska glumica je priznala da je on ispitivao o tome da li su joj grudi prave ili ne, na jednom sastanku u Njujorku 2015. godine.

Zatim je dočepao za ruku i stavio na svoje butine.

Ona je još jedna žrtva kojoj je producent platio da ćuti.

Loren Okonor

*ALT

Ova žena je njegova bivša radnica.

Za posao u producentskoj kući kaže da je bio "otrovan" i da je on od nje često tražio da ga masira u kancelariji.

Loren Sivan

*ALT

Tvrdi da je on masturbirao pred njom u jednom restoranu u kome su se našli, naravno poslovno.

Pošto je odbila da ga poljubi, nije je puštao da ode, a incident se dogodio 2007. godine.

Azija Arđento

*ALT

Te 1997. godine Vajnstin je glumicu pozvao na nepostojeću zabavu u hotelskoj sobi gde je naterao da ga masira.

Onda je, prema njenim rečima "podigao suknju, pribio noge uz noge i uprkos njenom ponavljanju da prestane, nije odustajao od oralnog seksa".

Gvinet Paltrou

*ALT

Vajnštajn je glumicu pozvao u svoj apartman sredinom devedesetih na, kako je za Njujork tajms rekla, radni sastanak i to se završilo tako što je "stavljao ruke na nju i predlagao joj da odu u spavaću sobu na masažu".

Anđelina Džoli

*ALT

Vajnštajn je, prema pisanju medija, "napravio neželjeni pomak" u hotelskoj sobi 1998. godine.

Anđelina je istakla da je producent zahtevao od nje seks na snimanju filma "Playing by Heart". Zbog toga ona nakon tog incidenta nikada više nije radila sa njim.

Kara Delevinj

*ALT

Pre tri godine, 2014. godine Vajnštajnje pozvao u svoj hotel i od nje tražio da ljubi drugu ženu u sobi, a ona je pokušao da je poljubi dok je blokirao izlazna vrata.

Lina Hidi

*ALT

Lena je napisala da je pokušala da ismeje Vajnštajna, kada je svojevoljno pokušao da ostvari fizički kontakt sa njom, kao i da posle tog incidenta nikada nije radila ni u jednom filmu kompanije Miramaks.

Nekoliko godina kasnje ipak se sastala sa njim na razgovoru o potencijalnom poslu. Vajnštajn ju je odveo do sobe, da bi joj pokazao scenario.

VHidi kaže da je njeno telo, tokom vožnje liftom, "bilo u stanju povišenog opreza", kao i da mu je stavila do znanja da "nije zaintresovana" i da želi da njihov odnos ostane profesionalan.

Besan zbog toga što je čuo, Vajnštajn ju je zgrabio za ramena i pogurao je napred. Pokušao je da otključa sobu, ali kartica nije radila. A onda se baš razbesneo.

Lea Sejdoks

*ALT

Zvezda filma "Plava je najtoplija boja" napisala je otvoreno pismo.

"Muškarce poput Harvija Vajnštajna srećem sve vreme... Znam sve o tome sa kolikim nepoštovanjem se odnosi prema ženi filmska industrija.

Kada sam prvi put srela Harvija Vajnštajna, nije mi trebalo dugo da provalim kakav je. Bili smo na modnoj reviji. On je bio šarmantan, smešan, pametan - ali, veoma nadmen. Želeo je da se nađemo na piću i insistirao je da to bude kasno uveče. Imao je druge interese - to mi je bilo jasno. Našli smo se u lobiju hotela. Njegov asistent, mlada žena, bila je tamo. Celo veče on je flertovao sa mnom i buljio je u mene kao da sam komad mesa.Glumio je da želi da mi da ulogu. Ali, znala sam da je to glupost. Znala sam, jer sam mogla da prepoznam to u njegovim očima... Koristio je svoju moć da bi dobio seks.

Pozvao me je u svoj hotel na piće. Otišli smo svi zajedno. Bilo je teško reći ne, jer je on tako moćan. Sve devojke ga se jako boje. Uskoro, njegova asistentkinja je otišla i ostalo je samo nas dvoje. U tom trenutku počeo je da gubi kontrolu".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.