Trend u roditeljstvu koji će mnoge šokirati: Drugi u njemu ne vide ništa loše, a vi?

Utorak, 07.03.2017.

10:01

Izvor: Super žena

Trend u roditeljstvu koji æe mnoge šokirati: Drugi u njemu ne vide ništa loše, a vi? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

32 Komentari

Sortiraj po:

Moi

pre 7 godina

Nije svuda porodiljsko 12 meseci. U mnogim zemljama je 4 meseca, u USA 6 nedelja. Posle toga - na posao full time, a beba ne spava po celu noc. Dajte, ljudi, pa to postane neizdrzivo. Naravno da roditelji traze pomoc! Mi smo uspeli bez trenera, uz literaturu. Uz poljubce i zagrljaje pre spavanja, ali kad je u krevetu, beba je u krevetu. Nema podizanja, ninanja, mazenja. Vreme da se spava. I spavala je. I nije stvar u nasem mentalnom zdravlju- i beba je bila mnogo raspolozenija posle prospavane cele noci, raste kao iz vode.

ime poznato redakciji

pre 7 godina

Bebe i deca vole red i pravila. Ukoliko ste haoticna osoba, bez dnevnog plana, radjanje bebe ce samo jos vise uvesti haos u vase zivote. Moja sad velika devojcica spava celu noc od gotovo prvog dana zivota (sem onih noci kad je bila bolesna), ali se od prvog dana znala satnica i postojao plan. Kao sto je vec napisano, treba voditi racuna o hranjenju bebe (ne mozete da lezi te i doji te bebu, bitno je i kakvu flasicu kupi te, jer ima onih koje sprecavaju gutanje vazduha. Nositi bebu posle hranjenja i nezno lupkati po ledjima. Vecim bebama ne davati teske obroke pre spavanja, ne dati sokove, slatkise, dodavati secer i slicno, ponuditi bebi vodu...), kupanje, masaza, mazenje... ali ostaviti i bebu na kraju na miru, da se opusti i uspava. Ne igrati se igrica sa bebom (tipa skrivalica, golicanja i slicno) sto ce bebu razbuditi. Gasiti svetlo, ne hodati na prstima, vecima i citati i pevusiti.Obavezne setnje bez obzira na dnevne uslove...I drzati se procedure, nevazno da li imate goste, ili vam se gleda nesto na TV.

dosta bre vise sa starletama

pre 7 godina

Moje dete ima 2 godine, i kad god place nocu ja ga uzmem uz sebe. Nekad prespava noc, nekad se budi milion puta i to je fizicki i psihicki iscrpljujuce, ali sam shatila da dete to nikad ne radi bez razloga.Ili ga nesto boli, ili je previse toga preziveo ili nije bio dovoljno napolju i nije se istrcao. Meni je prirodno da pridjem odrasloj osobi koja place, a ne li rodjenom detetu koje je nemocno i kome sam trenutno izvor sigurnosti. Nikad necu razumeti ljude koji ostave bebu da place.

lala

pre 7 godina

Svako moze biti taj trener,moja deca od pocetka spavaju celu noc,osim onih dana kada su morali jesti na svaka tri sata,ali to je brzo proslo. Od tada spavaju citavu noc,naravno bebu treba pustiti da izduva svoj ventil(da place). Tacno je i da se igracke trebaju izbaciti iz krevetca pre spavanja,sto naravno i ja to radim svako vece. Nije to tesko,samo treba znati ?

Branka

pre 7 godina

Ovo mogu delimično da razumem. Roditelji mesecima ne spavaju normalno, dete se muči i tako ulaze u začarani krug. Iskreno, ne bih volela da dođe neka druga žena i da uspavljuje moje dete ali bih rado prihvatila svaki savet pa bih probala sama da ih primenim. Ali meni je užasan jedan drugi trend koji se pojavio pre par godina - POVODAC ZA DECU koja uče da hodaju. Kad sam to videla slošilo mi se. Neće gospoda da sagnu kičmu i drže lepo dete da ne padne nego mu stave POVODAC i vode ko kučiće. To mi je dno dna.

Наопак

pre 7 godina

Врхунска будалаштина и добар бизнис за некога. Ма ово је бре и увредљиво! Да не носим своје дете, да избегавам поглед детета?! Па шта остаје, шта ће ти онда дете? Наспаваћеш се мајсторе, није то најпрече у животу...Одгајио сам и подигао са женом два сина, уживао сам у сваком ношењу, сваком погледу, додиру...И сада је свемир кад их погледам у очи...Ух, изнервира ме ова глупост!

Бојан Илић - Mladen Mladenovic

pre 7 godina

Živimo na "zapadu" i kod prvog deteta smo koristili trenera. Zašto? Zato što nismo imali pojma. Zato što nam se slamalo srce na plač. Mislili smo da smo zli ako pustimo bebu da plače pet minuta. Ali, kad je umor počeo da stiže, a posao i brak da osećaju posledice nespavanja, potrošili smo 300 apoena lokalne valute, i od druge noći "treninga" smo spavali kao normalan svet. Naučili smo lekciju, a sad sa vremenske distance smatramo da je to najbolje uložen novac ikada. Drugo dete spava celu noć od četvrtog meseca.
Za razliku od nas, moja sestra koja takođe živi na "zapadu" nije imala tih problema, jer je njena beba najnormalnije spavala. Poenta je u tome da se sve bebe razlikuju i ne postoji jedan način da zaspe. Treneri imaju iskustvo i mogu tačno da uvide gde roditelji greše i pomognu im da te greške koriguju.

zdravo-razume

pre 7 godina

isterivaci duhova, medijatori izmedju zivih i mrtvih, treneri za spavanje beba... pakujem kofere i odoh u tu debilanu od zemlje da im prodajem maglu.

Seljak

pre 7 godina

evo mala pomoc za neispavane roditelje. Jedan sokić oko 2dl za decu sadrži oko 20 gr secera. Ne dajte deci sokove( ove iz prodavnice). Ako već želite malo iscedite cvekle i sagarepe, jabuka takodje dolazi u obzir, pomešajte sa vodom malo soka i dosta vode i to dajte deci. Druga stvar, deca moraju da imaju lepu atmosferu, kupka, lepo blago svetlo, lagana muzika dolazi u obzir može neke nežne melodije. I u osam sati mir i tišina i beba u krevetcu. Treća stvar, bebe moraju da dobiju kiseonik, znači zdrav i čist vazduh, šetnja preko dana bez obzira koliko je hladno ili toplo. Sve ovo važi i za stariju decu stim da za njih ne smeju da se daju slatkiši i prerađena hrana. I da se pojaca fizička aktivnost na ulici. Naša deca a imamo ih poprilično u devet su svi na spavanju. Kupanje i u devet sva svetla OFF. bude se oko šest, pola sedam i novi dan može da počne. Nikada nismo imali probleme sa tim, ali sve to zahvaljujući starinskom načinu odgajanja dece. Prvo smo čitali sve na internetu, jer smo bili tad u Americi sami. Zovem ja tad kući, kažem majci da mi da babu na skype, pitam babu kako su oni to radili tad. Baba mi sve ovo ispriča sto sam ja napisao samo naravno mnogo grublje( beba u kolevci dok oni sakupljaju seno, znači kiseonik, svetla nije bilo baš na pretek, znači kad se smrači, smračilo se), sokići, šta je to??? Čokolade, mora da se šalite.... muzika, majke i bake pevale uspavanke. Kaže baba tad nije bili "insomnije" kod beba. A rekoh kako kad beba ima grčeve i kad zubi rastu šta da radimo, pa kaže baba, e to sine je tako, ne možeš tu nista. bebi je teže nego vama prema tome ćutite i trpite proći ce. I još jako vazno, sklanjajte bebe od plastike. flašice, zvecke, motorne ljuljaške, krevetici, ograde, igračke, to je jako stetno za tako malo stvorenje kao što je beba. plastika ima hemikaliju koja se zove BPA(bisphenol A) i jako je štetna za coveka.

leeloo

pre 7 godina

Odmah mogu da vam kazem da to ima i kod nas. Mozda se ne zove trener ali moja komsinica unajmljuje zenu koja je tu samo preko noci, da ne bi morali oni da ustaju kada se beba probudi. Bolesno.

ikar

pre 7 godina

prvo dete rodjeno pre 9 godina - nista nismo radili, skakali na svaki zvuk, nosili, ljuljali, dubili na glavi. rezultat - prvi put prespavao noc sa 27 meseci. u tih 27 meseci nam je svima zivot bio komplikovan.
kad je pre godinu dana drugi sin poceo da radi isto, pet meseci nakon rodjenja smo zena i ja ukapirali da smo previse matori da izdrzimo 2 godine nespavanja. krene googlanje, pa izbor najmanje stresnog programa, kupovina i citanje knjige... rezultat: nakon svega 3 dana treninga (i to sa vrlo malo plakanja) beba koja je spavala prakticno samo na maminim rukama danju i sa brojnim budjenjima nocu, pocinje da spava celu noc i vrlo kvalitetno danju. isprva je novno spavanje bilo u kontinuitetu od 7 uvece do 5 ujutro. sad je najcesce od 7 do 6.30-7. ne mogu da vam opisem koliko nam je to uticalo na kvalitet zivota.

Maja

pre 7 godina

Protiv potpuno....sa godinu dana dete postaje zrelo za celonocno spavanje....Do tada obavezno uzimati dete na ruke ako se nocu probudi..to traje kratko i dete brzo ponovo zaspe a i roditelj.

Bred Kluni

pre 7 godina

Sta reci, osim: kuda ide ovaj svet? Taman kad pomislis da je ludilo na vrhuncu pojave se ovakvi idiotluci... Trener za uspavljivanje deteta?! Ocekujem trenera za oblacenje cipela, a onda trenera za ulazak na suvozacevo sediste... Ima li uopste kraja ljudskoj gluposti?????

Stile

pre 7 godina

Nije ovo toliko novo, jos 2012 sam bio na skijanju sa kolegom koji je angazovao "uspavljivaca" za dete. Ono kako je on meni predstavio situaciju koja je predhodila je zaista zastrasujuce: dete koje se budi posle 15min i onda budno preko sat vremena i u takvim ciklusima celu noc. Uspavljivac je u njegovom slucaju radio sa detetom i sa roditeljima. Poenta je bila da su oboje dobili to dete u kasnim tridesetim, oboje su bili karijeristi i jednostavno je bilo previse nervoze i manjak strpljenja. Beba to naprosto oseca i ispoljava jedino kako moze. Kako su se roditelji opustili, tako se i ona smirila i pocela mirnije da spava.
Naravno nista lose sto su neki ljudi prepoznali trziste i poceli to da koriste.

Dejan

pre 7 godina

Čekajte, šta će mnoge šokirati? To što se neko setio da pomogne deci da lakše zaspu i roditeljima da se ne muče??? Stvarno šok i dekadencija.

Šta, vi ste se svi naučeni rodili kako sa decom. Pod pretpostavkom da nisu šarlatani i da su metode "humane", stvarno ne vidim koji bi roditelj ovo odbio. Tako vas neko nauči i kako se dete kupa, previja, hrani...

Kome se ne sviđa, neka vozi oko kvarta.

Iskreno ja!

pre 7 godina

Jadna nasa deca, u kakve ljude rastu sa ovim savetima - ne gledajte decu u oci, ne grlite ih i ne ljubite pred spavanje, uzmite im utesnu igracku, mama neka meditira a tata moze opusteno da gleda tv, jer tu je trener za san da nauci bebu "individualnim pristupom" kako se spava! Boze pomozi nam!

exSa

pre 7 godina

Ja to kada neće da zaspi, ili kada se probudi po noći, dobro izdevetam po guzici i da vidiš kako zaspi kao bela lala. Stvar gotova za 3 minuta.

beba

pre 7 godina

Ovo je novi trend?! Meni se cini prilicno zdravo razumski da se beba ne dira nocu dok se sama ne navikne da spava. Ovo je moja majka radila pre 37 godina i nije bilo nikakvih problema. Zene postaju sve kilavije, i sve im je sokantno.

pana

pre 7 godina

Sta je tu sokantno?! Da je srece bilo pa da sam imala takvu pomoc. Ovako, u proseku 15 puta ustajanje i uspavljivanje u toku jedne noci. 2 godine nisam spavala :-(

xyz

pre 7 godina

Ne shvatam zasto za to placaju ja sam moje prvo dete od 7 meseci naucila za dva dana (pre toga se budilo na sat i po-dva)....ovo drigo cekam da jos malo poraste pa krece na obuku. Sve sto vam treba je knjiga "Naucite dete da spava" od Nevene Lovrincevic i malo upornosti.

anonymous on purpose

pre 7 godina

Ne vidim nista lose u ovome ako stvarno pomaze, a verovatno da pomaze i deluje cim jos uvek ima posao.
Mnogi novopeceni roditelji prave krucijalne greske pa stoga i postoje ovakvi ljudi koji vas edukuju.

Ana

pre 7 godina

Ima kod nas bar jedna žena koja se time bavi, napisala je i knjigu a može se i angažovati, preko e-maila, za telefonsku pomoć, pa i za dolazak kući.
Mi smo pročitali knjigu, krenuli da primenjujemo program, naišli na problem i onda je kontaktirali e-mailom. Žena nam je pomogla i veoma smo zadovoljni i svima bih je preporučila! Njeno ime je Nevena Lovrničević. Googlajte. Pozdrav :)

anica

pre 7 godina

Dete nije igracka. Da mogu i pampers da izbacim da ga povijam kao sto je mene moja mama u pelene, spremna sam za majcinstvo i boricu se da moj bebac odrasta uz svu toplinu.
Ne svidja mi se ovo, ali mi se ono sa masazom svidja, aaaaaj laaaav ju:-)

Dejan

pre 7 godina

Čekajte, šta će mnoge šokirati? To što se neko setio da pomogne deci da lakše zaspu i roditeljima da se ne muče??? Stvarno šok i dekadencija.

Šta, vi ste se svi naučeni rodili kako sa decom. Pod pretpostavkom da nisu šarlatani i da su metode "humane", stvarno ne vidim koji bi roditelj ovo odbio. Tako vas neko nauči i kako se dete kupa, previja, hrani...

Kome se ne sviđa, neka vozi oko kvarta.

ikar

pre 7 godina

prvo dete rodjeno pre 9 godina - nista nismo radili, skakali na svaki zvuk, nosili, ljuljali, dubili na glavi. rezultat - prvi put prespavao noc sa 27 meseci. u tih 27 meseci nam je svima zivot bio komplikovan.
kad je pre godinu dana drugi sin poceo da radi isto, pet meseci nakon rodjenja smo zena i ja ukapirali da smo previse matori da izdrzimo 2 godine nespavanja. krene googlanje, pa izbor najmanje stresnog programa, kupovina i citanje knjige... rezultat: nakon svega 3 dana treninga (i to sa vrlo malo plakanja) beba koja je spavala prakticno samo na maminim rukama danju i sa brojnim budjenjima nocu, pocinje da spava celu noc i vrlo kvalitetno danju. isprva je novno spavanje bilo u kontinuitetu od 7 uvece do 5 ujutro. sad je najcesce od 7 do 6.30-7. ne mogu da vam opisem koliko nam je to uticalo na kvalitet zivota.

Бојан Илић - Mladen Mladenovic

pre 7 godina

Živimo na "zapadu" i kod prvog deteta smo koristili trenera. Zašto? Zato što nismo imali pojma. Zato što nam se slamalo srce na plač. Mislili smo da smo zli ako pustimo bebu da plače pet minuta. Ali, kad je umor počeo da stiže, a posao i brak da osećaju posledice nespavanja, potrošili smo 300 apoena lokalne valute, i od druge noći "treninga" smo spavali kao normalan svet. Naučili smo lekciju, a sad sa vremenske distance smatramo da je to najbolje uložen novac ikada. Drugo dete spava celu noć od četvrtog meseca.
Za razliku od nas, moja sestra koja takođe živi na "zapadu" nije imala tih problema, jer je njena beba najnormalnije spavala. Poenta je u tome da se sve bebe razlikuju i ne postoji jedan način da zaspe. Treneri imaju iskustvo i mogu tačno da uvide gde roditelji greše i pomognu im da te greške koriguju.

Stile

pre 7 godina

Nije ovo toliko novo, jos 2012 sam bio na skijanju sa kolegom koji je angazovao "uspavljivaca" za dete. Ono kako je on meni predstavio situaciju koja je predhodila je zaista zastrasujuce: dete koje se budi posle 15min i onda budno preko sat vremena i u takvim ciklusima celu noc. Uspavljivac je u njegovom slucaju radio sa detetom i sa roditeljima. Poenta je bila da su oboje dobili to dete u kasnim tridesetim, oboje su bili karijeristi i jednostavno je bilo previse nervoze i manjak strpljenja. Beba to naprosto oseca i ispoljava jedino kako moze. Kako su se roditelji opustili, tako se i ona smirila i pocela mirnije da spava.
Naravno nista lose sto su neki ljudi prepoznali trziste i poceli to da koriste.

Наопак

pre 7 godina

Врхунска будалаштина и добар бизнис за некога. Ма ово је бре и увредљиво! Да не носим своје дете, да избегавам поглед детета?! Па шта остаје, шта ће ти онда дете? Наспаваћеш се мајсторе, није то најпрече у животу...Одгајио сам и подигао са женом два сина, уживао сам у сваком ношењу, сваком погледу, додиру...И сада је свемир кад их погледам у очи...Ух, изнервира ме ова глупост!

Seljak

pre 7 godina

evo mala pomoc za neispavane roditelje. Jedan sokić oko 2dl za decu sadrži oko 20 gr secera. Ne dajte deci sokove( ove iz prodavnice). Ako već želite malo iscedite cvekle i sagarepe, jabuka takodje dolazi u obzir, pomešajte sa vodom malo soka i dosta vode i to dajte deci. Druga stvar, deca moraju da imaju lepu atmosferu, kupka, lepo blago svetlo, lagana muzika dolazi u obzir može neke nežne melodije. I u osam sati mir i tišina i beba u krevetcu. Treća stvar, bebe moraju da dobiju kiseonik, znači zdrav i čist vazduh, šetnja preko dana bez obzira koliko je hladno ili toplo. Sve ovo važi i za stariju decu stim da za njih ne smeju da se daju slatkiši i prerađena hrana. I da se pojaca fizička aktivnost na ulici. Naša deca a imamo ih poprilično u devet su svi na spavanju. Kupanje i u devet sva svetla OFF. bude se oko šest, pola sedam i novi dan može da počne. Nikada nismo imali probleme sa tim, ali sve to zahvaljujući starinskom načinu odgajanja dece. Prvo smo čitali sve na internetu, jer smo bili tad u Americi sami. Zovem ja tad kući, kažem majci da mi da babu na skype, pitam babu kako su oni to radili tad. Baba mi sve ovo ispriča sto sam ja napisao samo naravno mnogo grublje( beba u kolevci dok oni sakupljaju seno, znači kiseonik, svetla nije bilo baš na pretek, znači kad se smrači, smračilo se), sokići, šta je to??? Čokolade, mora da se šalite.... muzika, majke i bake pevale uspavanke. Kaže baba tad nije bili "insomnije" kod beba. A rekoh kako kad beba ima grčeve i kad zubi rastu šta da radimo, pa kaže baba, e to sine je tako, ne možeš tu nista. bebi je teže nego vama prema tome ćutite i trpite proći ce. I još jako vazno, sklanjajte bebe od plastike. flašice, zvecke, motorne ljuljaške, krevetici, ograde, igračke, to je jako stetno za tako malo stvorenje kao što je beba. plastika ima hemikaliju koja se zove BPA(bisphenol A) i jako je štetna za coveka.

pana

pre 7 godina

Sta je tu sokantno?! Da je srece bilo pa da sam imala takvu pomoc. Ovako, u proseku 15 puta ustajanje i uspavljivanje u toku jedne noci. 2 godine nisam spavala :-(

leeloo

pre 7 godina

Odmah mogu da vam kazem da to ima i kod nas. Mozda se ne zove trener ali moja komsinica unajmljuje zenu koja je tu samo preko noci, da ne bi morali oni da ustaju kada se beba probudi. Bolesno.

beba

pre 7 godina

Ovo je novi trend?! Meni se cini prilicno zdravo razumski da se beba ne dira nocu dok se sama ne navikne da spava. Ovo je moja majka radila pre 37 godina i nije bilo nikakvih problema. Zene postaju sve kilavije, i sve im je sokantno.

xyz

pre 7 godina

Ne shvatam zasto za to placaju ja sam moje prvo dete od 7 meseci naucila za dva dana (pre toga se budilo na sat i po-dva)....ovo drigo cekam da jos malo poraste pa krece na obuku. Sve sto vam treba je knjiga "Naucite dete da spava" od Nevene Lovrincevic i malo upornosti.

Ana

pre 7 godina

Ima kod nas bar jedna žena koja se time bavi, napisala je i knjigu a može se i angažovati, preko e-maila, za telefonsku pomoć, pa i za dolazak kući.
Mi smo pročitali knjigu, krenuli da primenjujemo program, naišli na problem i onda je kontaktirali e-mailom. Žena nam je pomogla i veoma smo zadovoljni i svima bih je preporučila! Njeno ime je Nevena Lovrničević. Googlajte. Pozdrav :)

Iskreno ja!

pre 7 godina

Jadna nasa deca, u kakve ljude rastu sa ovim savetima - ne gledajte decu u oci, ne grlite ih i ne ljubite pred spavanje, uzmite im utesnu igracku, mama neka meditira a tata moze opusteno da gleda tv, jer tu je trener za san da nauci bebu "individualnim pristupom" kako se spava! Boze pomozi nam!

anonymous on purpose

pre 7 godina

Ne vidim nista lose u ovome ako stvarno pomaze, a verovatno da pomaze i deluje cim jos uvek ima posao.
Mnogi novopeceni roditelji prave krucijalne greske pa stoga i postoje ovakvi ljudi koji vas edukuju.

dosta bre vise sa starletama

pre 7 godina

Moje dete ima 2 godine, i kad god place nocu ja ga uzmem uz sebe. Nekad prespava noc, nekad se budi milion puta i to je fizicki i psihicki iscrpljujuce, ali sam shatila da dete to nikad ne radi bez razloga.Ili ga nesto boli, ili je previse toga preziveo ili nije bio dovoljno napolju i nije se istrcao. Meni je prirodno da pridjem odrasloj osobi koja place, a ne li rodjenom detetu koje je nemocno i kome sam trenutno izvor sigurnosti. Nikad necu razumeti ljude koji ostave bebu da place.

Bred Kluni

pre 7 godina

Sta reci, osim: kuda ide ovaj svet? Taman kad pomislis da je ludilo na vrhuncu pojave se ovakvi idiotluci... Trener za uspavljivanje deteta?! Ocekujem trenera za oblacenje cipela, a onda trenera za ulazak na suvozacevo sediste... Ima li uopste kraja ljudskoj gluposti?????

zdravo-razume

pre 7 godina

isterivaci duhova, medijatori izmedju zivih i mrtvih, treneri za spavanje beba... pakujem kofere i odoh u tu debilanu od zemlje da im prodajem maglu.

Branka

pre 7 godina

Ovo mogu delimično da razumem. Roditelji mesecima ne spavaju normalno, dete se muči i tako ulaze u začarani krug. Iskreno, ne bih volela da dođe neka druga žena i da uspavljuje moje dete ali bih rado prihvatila svaki savet pa bih probala sama da ih primenim. Ali meni je užasan jedan drugi trend koji se pojavio pre par godina - POVODAC ZA DECU koja uče da hodaju. Kad sam to videla slošilo mi se. Neće gospoda da sagnu kičmu i drže lepo dete da ne padne nego mu stave POVODAC i vode ko kučiće. To mi je dno dna.

anica

pre 7 godina

Dete nije igracka. Da mogu i pampers da izbacim da ga povijam kao sto je mene moja mama u pelene, spremna sam za majcinstvo i boricu se da moj bebac odrasta uz svu toplinu.
Ne svidja mi se ovo, ali mi se ono sa masazom svidja, aaaaaj laaaav ju:-)

Maja

pre 7 godina

Protiv potpuno....sa godinu dana dete postaje zrelo za celonocno spavanje....Do tada obavezno uzimati dete na ruke ako se nocu probudi..to traje kratko i dete brzo ponovo zaspe a i roditelj.

ime poznato redakciji

pre 7 godina

Bebe i deca vole red i pravila. Ukoliko ste haoticna osoba, bez dnevnog plana, radjanje bebe ce samo jos vise uvesti haos u vase zivote. Moja sad velika devojcica spava celu noc od gotovo prvog dana zivota (sem onih noci kad je bila bolesna), ali se od prvog dana znala satnica i postojao plan. Kao sto je vec napisano, treba voditi racuna o hranjenju bebe (ne mozete da lezi te i doji te bebu, bitno je i kakvu flasicu kupi te, jer ima onih koje sprecavaju gutanje vazduha. Nositi bebu posle hranjenja i nezno lupkati po ledjima. Vecim bebama ne davati teske obroke pre spavanja, ne dati sokove, slatkise, dodavati secer i slicno, ponuditi bebi vodu...), kupanje, masaza, mazenje... ali ostaviti i bebu na kraju na miru, da se opusti i uspava. Ne igrati se igrica sa bebom (tipa skrivalica, golicanja i slicno) sto ce bebu razbuditi. Gasiti svetlo, ne hodati na prstima, vecima i citati i pevusiti.Obavezne setnje bez obzira na dnevne uslove...I drzati se procedure, nevazno da li imate goste, ili vam se gleda nesto na TV.

exSa

pre 7 godina

Ja to kada neće da zaspi, ili kada se probudi po noći, dobro izdevetam po guzici i da vidiš kako zaspi kao bela lala. Stvar gotova za 3 minuta.

lala

pre 7 godina

Svako moze biti taj trener,moja deca od pocetka spavaju celu noc,osim onih dana kada su morali jesti na svaka tri sata,ali to je brzo proslo. Od tada spavaju citavu noc,naravno bebu treba pustiti da izduva svoj ventil(da place). Tacno je i da se igracke trebaju izbaciti iz krevetca pre spavanja,sto naravno i ja to radim svako vece. Nije to tesko,samo treba znati ?

Moi

pre 7 godina

Nije svuda porodiljsko 12 meseci. U mnogim zemljama je 4 meseca, u USA 6 nedelja. Posle toga - na posao full time, a beba ne spava po celu noc. Dajte, ljudi, pa to postane neizdrzivo. Naravno da roditelji traze pomoc! Mi smo uspeli bez trenera, uz literaturu. Uz poljubce i zagrljaje pre spavanja, ali kad je u krevetu, beba je u krevetu. Nema podizanja, ninanja, mazenja. Vreme da se spava. I spavala je. I nije stvar u nasem mentalnom zdravlju- i beba je bila mnogo raspolozenija posle prospavane cele noci, raste kao iz vode.

exSa

pre 7 godina

Ja to kada neće da zaspi, ili kada se probudi po noći, dobro izdevetam po guzici i da vidiš kako zaspi kao bela lala. Stvar gotova za 3 minuta.

Наопак

pre 7 godina

Врхунска будалаштина и добар бизнис за некога. Ма ово је бре и увредљиво! Да не носим своје дете, да избегавам поглед детета?! Па шта остаје, шта ће ти онда дете? Наспаваћеш се мајсторе, није то најпрече у животу...Одгајио сам и подигао са женом два сина, уживао сам у сваком ношењу, сваком погледу, додиру...И сада је свемир кад их погледам у очи...Ух, изнервира ме ова глупост!

Bred Kluni

pre 7 godina

Sta reci, osim: kuda ide ovaj svet? Taman kad pomislis da je ludilo na vrhuncu pojave se ovakvi idiotluci... Trener za uspavljivanje deteta?! Ocekujem trenera za oblacenje cipela, a onda trenera za ulazak na suvozacevo sediste... Ima li uopste kraja ljudskoj gluposti?????

leeloo

pre 7 godina

Odmah mogu da vam kazem da to ima i kod nas. Mozda se ne zove trener ali moja komsinica unajmljuje zenu koja je tu samo preko noci, da ne bi morali oni da ustaju kada se beba probudi. Bolesno.

Iskreno ja!

pre 7 godina

Jadna nasa deca, u kakve ljude rastu sa ovim savetima - ne gledajte decu u oci, ne grlite ih i ne ljubite pred spavanje, uzmite im utesnu igracku, mama neka meditira a tata moze opusteno da gleda tv, jer tu je trener za san da nauci bebu "individualnim pristupom" kako se spava! Boze pomozi nam!

Maja

pre 7 godina

Protiv potpuno....sa godinu dana dete postaje zrelo za celonocno spavanje....Do tada obavezno uzimati dete na ruke ako se nocu probudi..to traje kratko i dete brzo ponovo zaspe a i roditelj.

zdravo-razume

pre 7 godina

isterivaci duhova, medijatori izmedju zivih i mrtvih, treneri za spavanje beba... pakujem kofere i odoh u tu debilanu od zemlje da im prodajem maglu.

Branka

pre 7 godina

Ovo mogu delimično da razumem. Roditelji mesecima ne spavaju normalno, dete se muči i tako ulaze u začarani krug. Iskreno, ne bih volela da dođe neka druga žena i da uspavljuje moje dete ali bih rado prihvatila svaki savet pa bih probala sama da ih primenim. Ali meni je užasan jedan drugi trend koji se pojavio pre par godina - POVODAC ZA DECU koja uče da hodaju. Kad sam to videla slošilo mi se. Neće gospoda da sagnu kičmu i drže lepo dete da ne padne nego mu stave POVODAC i vode ko kučiće. To mi je dno dna.

lala

pre 7 godina

Svako moze biti taj trener,moja deca od pocetka spavaju celu noc,osim onih dana kada su morali jesti na svaka tri sata,ali to je brzo proslo. Od tada spavaju citavu noc,naravno bebu treba pustiti da izduva svoj ventil(da place). Tacno je i da se igracke trebaju izbaciti iz krevetca pre spavanja,sto naravno i ja to radim svako vece. Nije to tesko,samo treba znati ?

anica

pre 7 godina

Dete nije igracka. Da mogu i pampers da izbacim da ga povijam kao sto je mene moja mama u pelene, spremna sam za majcinstvo i boricu se da moj bebac odrasta uz svu toplinu.
Ne svidja mi se ovo, ali mi se ono sa masazom svidja, aaaaaj laaaav ju:-)

ime poznato redakciji

pre 7 godina

Bebe i deca vole red i pravila. Ukoliko ste haoticna osoba, bez dnevnog plana, radjanje bebe ce samo jos vise uvesti haos u vase zivote. Moja sad velika devojcica spava celu noc od gotovo prvog dana zivota (sem onih noci kad je bila bolesna), ali se od prvog dana znala satnica i postojao plan. Kao sto je vec napisano, treba voditi racuna o hranjenju bebe (ne mozete da lezi te i doji te bebu, bitno je i kakvu flasicu kupi te, jer ima onih koje sprecavaju gutanje vazduha. Nositi bebu posle hranjenja i nezno lupkati po ledjima. Vecim bebama ne davati teske obroke pre spavanja, ne dati sokove, slatkise, dodavati secer i slicno, ponuditi bebi vodu...), kupanje, masaza, mazenje... ali ostaviti i bebu na kraju na miru, da se opusti i uspava. Ne igrati se igrica sa bebom (tipa skrivalica, golicanja i slicno) sto ce bebu razbuditi. Gasiti svetlo, ne hodati na prstima, vecima i citati i pevusiti.Obavezne setnje bez obzira na dnevne uslove...I drzati se procedure, nevazno da li imate goste, ili vam se gleda nesto na TV.

beba

pre 7 godina

Ovo je novi trend?! Meni se cini prilicno zdravo razumski da se beba ne dira nocu dok se sama ne navikne da spava. Ovo je moja majka radila pre 37 godina i nije bilo nikakvih problema. Zene postaju sve kilavije, i sve im je sokantno.

Бојан Илић - Mladen Mladenovic

pre 7 godina

Živimo na "zapadu" i kod prvog deteta smo koristili trenera. Zašto? Zato što nismo imali pojma. Zato što nam se slamalo srce na plač. Mislili smo da smo zli ako pustimo bebu da plače pet minuta. Ali, kad je umor počeo da stiže, a posao i brak da osećaju posledice nespavanja, potrošili smo 300 apoena lokalne valute, i od druge noći "treninga" smo spavali kao normalan svet. Naučili smo lekciju, a sad sa vremenske distance smatramo da je to najbolje uložen novac ikada. Drugo dete spava celu noć od četvrtog meseca.
Za razliku od nas, moja sestra koja takođe živi na "zapadu" nije imala tih problema, jer je njena beba najnormalnije spavala. Poenta je u tome da se sve bebe razlikuju i ne postoji jedan način da zaspe. Treneri imaju iskustvo i mogu tačno da uvide gde roditelji greše i pomognu im da te greške koriguju.

pana

pre 7 godina

Sta je tu sokantno?! Da je srece bilo pa da sam imala takvu pomoc. Ovako, u proseku 15 puta ustajanje i uspavljivanje u toku jedne noci. 2 godine nisam spavala :-(

Seljak

pre 7 godina

evo mala pomoc za neispavane roditelje. Jedan sokić oko 2dl za decu sadrži oko 20 gr secera. Ne dajte deci sokove( ove iz prodavnice). Ako već želite malo iscedite cvekle i sagarepe, jabuka takodje dolazi u obzir, pomešajte sa vodom malo soka i dosta vode i to dajte deci. Druga stvar, deca moraju da imaju lepu atmosferu, kupka, lepo blago svetlo, lagana muzika dolazi u obzir može neke nežne melodije. I u osam sati mir i tišina i beba u krevetcu. Treća stvar, bebe moraju da dobiju kiseonik, znači zdrav i čist vazduh, šetnja preko dana bez obzira koliko je hladno ili toplo. Sve ovo važi i za stariju decu stim da za njih ne smeju da se daju slatkiši i prerađena hrana. I da se pojaca fizička aktivnost na ulici. Naša deca a imamo ih poprilično u devet su svi na spavanju. Kupanje i u devet sva svetla OFF. bude se oko šest, pola sedam i novi dan može da počne. Nikada nismo imali probleme sa tim, ali sve to zahvaljujući starinskom načinu odgajanja dece. Prvo smo čitali sve na internetu, jer smo bili tad u Americi sami. Zovem ja tad kući, kažem majci da mi da babu na skype, pitam babu kako su oni to radili tad. Baba mi sve ovo ispriča sto sam ja napisao samo naravno mnogo grublje( beba u kolevci dok oni sakupljaju seno, znači kiseonik, svetla nije bilo baš na pretek, znači kad se smrači, smračilo se), sokići, šta je to??? Čokolade, mora da se šalite.... muzika, majke i bake pevale uspavanke. Kaže baba tad nije bili "insomnije" kod beba. A rekoh kako kad beba ima grčeve i kad zubi rastu šta da radimo, pa kaže baba, e to sine je tako, ne možeš tu nista. bebi je teže nego vama prema tome ćutite i trpite proći ce. I još jako vazno, sklanjajte bebe od plastike. flašice, zvecke, motorne ljuljaške, krevetici, ograde, igračke, to je jako stetno za tako malo stvorenje kao što je beba. plastika ima hemikaliju koja se zove BPA(bisphenol A) i jako je štetna za coveka.

Ana

pre 7 godina

Ima kod nas bar jedna žena koja se time bavi, napisala je i knjigu a može se i angažovati, preko e-maila, za telefonsku pomoć, pa i za dolazak kući.
Mi smo pročitali knjigu, krenuli da primenjujemo program, naišli na problem i onda je kontaktirali e-mailom. Žena nam je pomogla i veoma smo zadovoljni i svima bih je preporučila! Njeno ime je Nevena Lovrničević. Googlajte. Pozdrav :)

xyz

pre 7 godina

Ne shvatam zasto za to placaju ja sam moje prvo dete od 7 meseci naucila za dva dana (pre toga se budilo na sat i po-dva)....ovo drigo cekam da jos malo poraste pa krece na obuku. Sve sto vam treba je knjiga "Naucite dete da spava" od Nevene Lovrincevic i malo upornosti.

Dejan

pre 7 godina

Čekajte, šta će mnoge šokirati? To što se neko setio da pomogne deci da lakše zaspu i roditeljima da se ne muče??? Stvarno šok i dekadencija.

Šta, vi ste se svi naučeni rodili kako sa decom. Pod pretpostavkom da nisu šarlatani i da su metode "humane", stvarno ne vidim koji bi roditelj ovo odbio. Tako vas neko nauči i kako se dete kupa, previja, hrani...

Kome se ne sviđa, neka vozi oko kvarta.

Stile

pre 7 godina

Nije ovo toliko novo, jos 2012 sam bio na skijanju sa kolegom koji je angazovao "uspavljivaca" za dete. Ono kako je on meni predstavio situaciju koja je predhodila je zaista zastrasujuce: dete koje se budi posle 15min i onda budno preko sat vremena i u takvim ciklusima celu noc. Uspavljivac je u njegovom slucaju radio sa detetom i sa roditeljima. Poenta je bila da su oboje dobili to dete u kasnim tridesetim, oboje su bili karijeristi i jednostavno je bilo previse nervoze i manjak strpljenja. Beba to naprosto oseca i ispoljava jedino kako moze. Kako su se roditelji opustili, tako se i ona smirila i pocela mirnije da spava.
Naravno nista lose sto su neki ljudi prepoznali trziste i poceli to da koriste.

ikar

pre 7 godina

prvo dete rodjeno pre 9 godina - nista nismo radili, skakali na svaki zvuk, nosili, ljuljali, dubili na glavi. rezultat - prvi put prespavao noc sa 27 meseci. u tih 27 meseci nam je svima zivot bio komplikovan.
kad je pre godinu dana drugi sin poceo da radi isto, pet meseci nakon rodjenja smo zena i ja ukapirali da smo previse matori da izdrzimo 2 godine nespavanja. krene googlanje, pa izbor najmanje stresnog programa, kupovina i citanje knjige... rezultat: nakon svega 3 dana treninga (i to sa vrlo malo plakanja) beba koja je spavala prakticno samo na maminim rukama danju i sa brojnim budjenjima nocu, pocinje da spava celu noc i vrlo kvalitetno danju. isprva je novno spavanje bilo u kontinuitetu od 7 uvece do 5 ujutro. sad je najcesce od 7 do 6.30-7. ne mogu da vam opisem koliko nam je to uticalo na kvalitet zivota.

dosta bre vise sa starletama

pre 7 godina

Moje dete ima 2 godine, i kad god place nocu ja ga uzmem uz sebe. Nekad prespava noc, nekad se budi milion puta i to je fizicki i psihicki iscrpljujuce, ali sam shatila da dete to nikad ne radi bez razloga.Ili ga nesto boli, ili je previse toga preziveo ili nije bio dovoljno napolju i nije se istrcao. Meni je prirodno da pridjem odrasloj osobi koja place, a ne li rodjenom detetu koje je nemocno i kome sam trenutno izvor sigurnosti. Nikad necu razumeti ljude koji ostave bebu da place.

anonymous on purpose

pre 7 godina

Ne vidim nista lose u ovome ako stvarno pomaze, a verovatno da pomaze i deluje cim jos uvek ima posao.
Mnogi novopeceni roditelji prave krucijalne greske pa stoga i postoje ovakvi ljudi koji vas edukuju.

Moi

pre 7 godina

Nije svuda porodiljsko 12 meseci. U mnogim zemljama je 4 meseca, u USA 6 nedelja. Posle toga - na posao full time, a beba ne spava po celu noc. Dajte, ljudi, pa to postane neizdrzivo. Naravno da roditelji traze pomoc! Mi smo uspeli bez trenera, uz literaturu. Uz poljubce i zagrljaje pre spavanja, ali kad je u krevetu, beba je u krevetu. Nema podizanja, ninanja, mazenja. Vreme da se spava. I spavala je. I nije stvar u nasem mentalnom zdravlju- i beba je bila mnogo raspolozenija posle prospavane cele noci, raste kao iz vode.