Domaći, posni kolači: Tri ideje da zasladite ovaj dan

Divan dan, početak radne nedelje neka budu povod da napravite slatkiše koje će svi obožavati. Naši predlozi su idealni i za dane posta koji je u toku.

Ponedeljak, 20.03.2017.

12:37

Izvor: B92

Domaći, posni kolači: Tri ideje da zasladite ovaj dan
Foto: Getty

Podeli:

Lešnik desert

Potrebno je:

200 gr šećera, 100 ml vode, 100 gr mlevenih oraha, 100 gr mlevenih badema, 100 gr mlevenih lešnika, 50 gr seckanih pečenih lešnika, 50 gr seckanih badema, 50 gr seckanih oraha.

Priprema:

Ušpinujte šećer sa 100 ml vode i dodajte mlevene orahe, bademe i lešnike. Kašičicom izlivajte pomalo mase na pouljeni pleh, pa svaki kolač pospite mešavinom seckanih badema, lešnika i oraha. Kolačiće sušite nekoliko dana na vazduhu.

*ALT

Oranž kuglice

Potrebno je:

1 kg jabuka, 500 g šećera, 3 pomorandže, 150 gr kristal šećera, 250 ml vode, 120 gr šećera u prahu

Priprema:

Oljuštite i izrendajte jabuke. Ušpinujte šećer, dodajte rendane jabuke i kuvajte dok se masa ne zgusne.

Oljuštite pomorandže i skinite sa kore belu kožicu. Narandžasti deo kore narežite na rezanca, stavite vodu i šećer na vatru, pa kad provri, dodajte rezance i kuvajte dok skoro sva voda ne ispari. Izvadite rezance, uvaljajte ih u šećer u prahu i ostavite da odstoje tri–četiri minuta.

U prohlađenu masu od jabuka dodajte kandirane kore pomorandže, pa pravite kuglice ili kupice. Kuglice uvaljajte u kristal šećer i ostavite ih da se suše.

*ALT

Kokos salamice

Potrebno je:

200 gr mlevenog posnog keksa, kap–dve arome pomorandže, 200 gr kokosa, 200 gr šećera

Za glazuru: 6 kašika šećera u prahu, kap-dve arome pomorandže, malo narandžaste kolačarske boje

Priprema:

Prokuvajte šećer sa pola šolje vode, sklonite sa vatre, podeliten a dva dela, pa jednu polovinu pomešajte s keksom i aromom pomorandže, a drugu s kokosom. Rastanjite koru od keksa, stavite u sredinu kobasicu napravljenu od kokosa i uvijte kolač kao salamu. Glazuru umutite od šećera u prahu i nekoliko kapi vode, aromatizujte i, ako je potrebno, dodajte malo boje. Prelijte kolač glazurom i ostavite da se stegne.

Jedna zanimljiva priča:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare