Koliko domaćice treba da zarađuju: Da li možete da priuštite sebi ženu?

Domaćica i majka je posao sa punim, najpunijim radnim vremenom. Odmora nema, pauze su retke. Američki bloger Stiven Nelms izračunao je koliko bi njegova žena zaradila ako bi joj plaćao za rad u njihovom domaćinstvu. Zaključio je da on nikako ne bi mogao da plati njen rad oko sina i kuće.

Ponedeljak, 28.08.2017.

11:03

Izvor: B92

Koliko domaćice treba da zarađuju: Da li možete da priuštite sebi ženu?
Foto:Thinkstockphotos

Podeli:

"Mislim doslovno i bukvalno kada kažem da sebi ne bih mogao da priuštim da moja supruga ostane kod kuće. Evo zašto... Moja supruga ostaje kod kuće i brine se o našem sinu svaki dan. Menja mu pelene, hrani ga, igra se s njim, uspavljuje ga i uteši kad je uznemiren. Naravno, takvu pažnju dete dobija i u vrtiću. Ali je razlika u tome da je naš sin njen jedini fokus. Ne postoje druga deca o kojoj treba da brine. Sva njena pažnja i energija usmereni su ka njemu. Naravno da je to normalno za svakog roditelja, da voli i da se brine o svom detetu. Ali, na primer, dadilja za takav posao dobija 800 evra nedeljno. To je okvirno 37.000 evra godišnje. Ja nemam pare za tako nešto što ona zapravo radi."

Nelms ističe da u osnovi postoji profesionalna usluga za svaku aktivnost koju obavlja svaka majka i domaćica - ali sve to košta veoma mnogo novca.

Plata koju bi imala majka i domaćica kada bi se sve njene aktivnosti tretirale kao profesionalne usluge iznosila bi više od 66.000 evra godišnje.

"Moja plata ne pokriva ono što moja supruga radi za našu porodicu. U tom smislu, ne bih mogao da je priuštim kao radnu snagu. Totalno sam zakazao u tome da joj odam priznanje koje zaslužuje. Jer, sve stvari koje ona radi za mene i našu porodicu ne radi zbog plate. Na čudan način sada pokušavam da joj kažem koliko je cenim kao ženu, kao majku i kao osobu koja je uvek tu za mene i moj je oslonac u životu", napisao je Nelms.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.