Evo zašto muškarci dobijaju radna mesta koja vi želite

Kada su željena radna mesta u pitanju, dame su u nezavidnijem položaju od muškaraca. Međutim, ono što je iznenađujuće je da su najčešće one same odgovorne za takvu situaciju. Kako i zašto se to dešava?

Utorak, 12.09.2017.

16:00

Izvor: B92

Evo zašto muškarci dobijaju radna mesta koja vi želite
Foto:Thinkstockphotos

Podeli:

Tara Sofija Mor, stručnjak za rukovodstvo, koja je o ovoj temi pisala za magazin "Harvard Business Review", navodi da, sudeći prema jednom izveštaju kompanije “Hewlett Packard”, muškarci šalju prijave za određene pozicije onda kada misle da zadovoljavaju bar 60 odsto potrebnih kvalifikacija, dok se žene prijavljuju samo onda kada misle da ispunjavaju 100 odsto zahteva.

Logično je da ćete, ako vidite da ne ispunjavate uslove pomisliti "Koja je svrha?", ali upravo u tome leži problem. Dok vi pokušavate da poštedite sebe zamaranja i uštedite vreme, pa prelazite na sledeći oglas, jača polovina će za svaki slučaj ipak pokušati i – ponekad dobiti radno mesto.

"Oni koji se obično ne prijave nikada ne uzimaju u obzir da možda poseduju neku veštinu ili osobinu koja će ostaviti dobar utisak na poslodavca i na taj način predstavljati kompenzaciju za nedostatak iskustva koje je se traži u oglasu", navodi Mor.

Na kraju krajeva, mnogi poslodavci svesni su prilikom sastavljanja oglasa da postavljaju nerealne zahteve koje većina kandidata ili čak nijedan kandidat neće moći da ispuni.

"Ovi podaci bi zato trebalo dobro da otvore oči onim damama koje su do sada izbegavale slanje radnih biografija na pozicije za koje su verovale da ne ispunjavaju uslove, i da shvate da ne igraju svi igru po istim pravilima", dodaje Mor.

Istina je da nemate šta da izgubite, pa zato ubuduće nemojte dozvoljavati sebi da propustite priliku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare