Žutica nije bolest

Većina dece rodi se sa viškom crvenih krvnih zrnaca koji se razgrađuju i eliminišu iz tela tokom prvih nekoliko nedelja života.

Četvrtak, 28.05.2015.

14:34

Izvor: mamaibeba

Default images
Thinkstock

Podeli:

Bilirubin je žuti pigment koji se javlja kao rezultat ovog procesa. Žutica se javlja kada se u krvi akumulira prevelika količina bilirubina, a to se događa zbog sledećih razloga:
• Povećana produkcija bilirubina;
• Ograničena sposobnost jetre novorođenčadi da barata velikim količinama bilirubina;
• Povećana mogućnost creva da ga apsorbuju.
Više od pola novorođenčadi dobije žuticu u prvoj nedelji života. Stanje je privremeno i obično se reši u toku nekoliko dana, bez ikakavog tretmana.

Analiza krvi
Kako se žutica često javlja, trebalo bi ohrabriti roditelje da se raspitaju i informišu o tome. Majke dece koja imaju žuticu su zabrinutije, pod većim stresom i imaju veće mogućnosti da ranije prekinu sa dojenjem. Dete koje ima žuticu često će biti podvrgnuto analizama krvi. Istraživanja pokazuju i da dojenje deluje kao analgetik, pa je odlično ako dete može sisati tokom lečenja žutice. Tri potencijalna ublaživača bola kod novorođenčadi su: kontakt koža-koža, sisanje i ukus slatkog. Dojenje daje sve troje.
Ako roditelji primete da je dečija stolica svetla i da je mokraća kao tamno pivo, moraju se odmah javiti doktoru. Njihovo dete ima normalnu, fiziološku žuticu koja zahvata više od pola novorođenčadi.

Eliminacija bilirubina
Dojena deca imaju veći nivo bilirubina od nedojene. Kako je indirektni bilirubin topiv u masti,ne može se rastopiti u krvi ili urinu. Da bi se eliminisao iz tela, mora se vezati u krvi za proteine topive u vodi i preraditi u jetri.
Jetra ga pretvara u formu koja je topiva u vodi (direktni bilirubin), koja se može dovesti u creva i stolicu i tako izbaciti iz tela.
Zato nemojte paničiti, jer fiziološka žutica nije bolest, već stanje, sve dok nivo bilirubina ne bude previsok. Visok nivo bilirubina može učiniti bebu pospanom i zato bi je trebalo buditi i stimulirati da doji češće.
Za većinu novorođenčadi preporučuje se hranjenje 8 do 12 puta, ali za decu koja imaju žuticu tempo bi se trebao kretati od 10 do 12 puta u toku dana.

izvor: mamaibeba

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare