Da li je trend ostavljanja bebe spojene na posteljicu za osudu ili praćenje?

Sve veći broj majki se odlučuje za lotusno rođenje, nakon koga majke ne presecaju pupčanu vrpcu, već bebu ostavljaju spojenu na posteljicu.

Sreda, 24.05.2017.

13:01

Izvor: Super žena

Default images

Podeli:

Već stotinu godina unazad tradicija je, kada beba dođe na svet, da se pupčana vrpca preseče kako bi se novorođenče odvojilo od posteljice.

Ipak, u poslednje vreme roditelji se odlučuju za "lotusno rođenje", pa ne presecaju vrpcu, već ostavljaju bebu spojenu na posteljicu i do dve nedelje.

Zagovornice ovog trenda smatraju da je ovo prirodna opcija i da ima svoje prednosti i dobrobiti po zdravlje deteta. One smatraju da posteljica omogućava da beba dobije potrebne sastojke koje sadrži u sebi, među kojima najviše ističu dobro poznate matične ćelije.

Gledano sa medicinske strane, reč je o opasnom običaju, koji može da ugrozi život novoronđečeta, a lekari najviše upozoravaju na opasnost od širenja infekcija.

"Posteljica je podložna infekciji, jer sadrži krv, a nakon porođaja ona nema cirkulaciju i predstavlja mrtvo tkivo. Samim tim beba može da bude ugrožena. Ukoliko se ipak odlučite za ovu metodu, morate pomno posmatrati bebu da biste na vreme uočili znake infekcije", istakao je portparol Britiš rojal koledža.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.