Mlada mama upozorava: 'Ne ignorišite svrab u trudnoći'

Zbog svog iskustva za gestacijskom holestazom, ova mama upozorava sve trudnice da nikako ne zanemaruju sledeće simptome…

Petak, 14.07.2017.

12:27

Izvor: Super žena

Mlada mama upozorava: 'Ne ignorišite svrab u trudnoći'
Foto: Thinkstock

Podeli:

Trudnoća Kristine Depino iz Mičigena se odvijala sasvim normalno, sve do 35. nedelje trudnoće kada je počela da oseća jak svrab kože.

Svrab je bio veoma intenzivan, u nekim trenucima čak i bolan, zbog čega se Kristina često budila tokom noći.

"Ono što je počelo kao povremen svrab po celom telu pretvorilo se u konstantan svrab na dlanovima ruku i stopalima", rekla je ona i dodala: "Došlo je do tačke da više nisam mogla spavati tokom noći, a moje ruke i noge krvarile su od stalnog češkanja i grebanja."

Ne znajući šta se dešava sa njenim telom, ova mama je objavila status na Fejsbuku u okviru koga se požalila na bol, ali i tražila savet i iskustva drugih trudnica.

Tada ju je jedna prijateljica upozorila da je možda reč o holestazi, pojavi kod trudnica koja nastaje zbog usporenog oticanja žuči. Najčešći pokazatelj su svrab na dlanovima i tabanima.

Kristina je potom putem Gugla pokušala da sazna sve o ovoj bolesti, a potom je pozvala svog lekara, koji je odmah dijagnostikovao gestacijsku holestazu, i preporučio da indukovani porođaj bude u 37. nedelji, kako bi se smanjile rizične posledice.

Srećom, mala Leksa Re se rodila zdrava.

Upravo zbog toga, ova mlada mama je podelila svoje iskustvo, kako bi upozorila i druge trudnice na rizik od pojave gestacijske holestaze, kao i na simptome koji se javljaju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare