Uređenje doma

5 univerzalnih pravila za uređenje gotovo svakog doma

I vaš dom je sigurno poseban na samo sebi svojstven način, što znači da ga ne možete namestiti kao i svaki drugi. Za svaku prostoriju morate dobro razmisliti kako biste pronašli najbolji način da je uredite.

Ponedeljak, 27.04.2015.

13:36

Izvor: minimagazin

Default images
Foto: Thinkstock

Podeli:

Ali postoje neka univerzalna pravila uređivanja koja se mogu primeniti na više mesta. Donosimo pet pravila zahvaljujući kojima će vaš boravak kod kuće biti prava uživancija.

  • Ne stavljate teške predmete blizu ulaza. Koliko god da je velik prostor u kojem živite, sigurno želite da imate što više slobodnog mesta. Jedan od načina da prostorija izgleda što prostranije jeste da vizuelno najveći i najteži predmet stavite što dalje od ulaza. Na taj način imaćete osećaj da je prostorija veća te će prostor izgledati prostranije.
  • Izbalansirajte prostor. Iako je to ponekad veoma teško postići u malim prostorijama, ipak je moguće da ih uravnotežite tako što ćete nameštaj ravnomerno raspodeliti po sobi. Ako nemate dovoljno nameštaja, ubacite umetničku sliku ili ukras koji će vizuelno uspostaviti ravnotežu u prostoriji.
  • Ne zatrpavajte ulaz. Ni u kom slučaju ne gomilajte nameštaj i ukrase na ulaz u bilo koju prostoriju u stanu. Po svim pravilima, on uvek mora biti “čist” kako biste neometano mogli ulaziti i izlaziti iz prostorije.
  • Ne naslanjajte nameštaj na zidove. Ako imate običaj da nameštaj naslanjate na zidove, prestanite to da radite. Na ovaj način prostorija će se činiti kao da je “opkoljena”, a previše slobodnog mesta će ostati na sredini. Odmaknite nameštaj od zida te pojedine komade iskoristite kao pregrade kako bi prostor izgledao vizuelno veći. Stolove i stolice stavite na sredinu prostorije.
  • Imajte u vidu slobodu kretanja kroz prostor. Opet, ovo je teško za izvesti u malim prostorima, kada vam je potreban sav taj nameštaj kako biste normalno funkcionisali. Prilikom uređenja prostorije, imajte u vidu da morate biti u mogućnosti da se normalno krećete kroz nju te uklonite sve moguće prepreke. Primaknite komade nameštaja što bliže jedne drugima kako biste povećali površinu prostora kojim hodate.


Autor: minimagazin.info

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare