Uspešne žene

"Samo je mašta granica": Kreativno druženje uz Powertex

Da li ste čuli za Powertex? Iza ovog neobičnog imena krije se veoma jednostavna i delikatna tehnika izrade rukotvorina, umetničkih i dekorativnih predmeta koja je zaludela planetu, tehnika uz koju i najmanje zrnce potencijalne kreativnosti zablista punim umetničkim sjajem.

Sreda, 06.05.2015.

12:52

Izvor: B92

Default images

Podeli:

01 African collection

Powertex tehnika vajanja i slikanja se zasniva na neškodljivim ekološkim emulzijama i lako dostupnim materijalima za svakodnevnu upotrebu. Powertex je prava mala alhemijska radionica gde se nešto što je odbačeno pretvara u zlato! Bilo kakav porozni materijal u tili čas se da “pretvoriti” u bronzu, kamen ili terakotu. Od bilo koje tkanine, čipke ili transportne ambalaže koja nam je preostala od kućnog aparata, uz malo mašte i pomoću Powertex-a može se stvoriti pravo umetničko delo!

02 Powertex proizvodi

Powertex emulzijama tretiraju se porozni, uglavnom prirodni materijali: tekstil, papir, koža, drvo ili stiropor, itd. Pored tečnosti za okamenjavanje koriste se i specijalni pigmenti i paste, te se tako postižu različite strukture ili teksture nalik kamenu, metalima ili kori drveta. U Powertex paleti proizvoda mogu se pronaći i razne geometrijske ili realistične forme unapred izrađene od stiropora ili gipsa, koje pomažu “hobistima” pri stvaranju i podstiču im maštu.

03 Powertex radionica

Tvorac ovog kreativnog pokreta, Belgijanka Brižit Grad (Brigitte Grade), osmislila je i sistem kreativnih radionica na kojima instruktori sa iskustvom vode polaznike koji se po prvi put upoznaju sa vajanjem i likovnim stvaralaštvom, i pomažu im da bez muke iskažu svoj talenat i kreativno biće. Upravo u tom kreativnom druženju leži ključ svetske popularnosti i jedinstvenog kvaliteta ove hoby tehnike.

04 European collection

Na znalački vođenim radionicama svako je u stanju da napravi skulpturu na koju može da bude istinski ponosan. Divno je na takvim radionicama posmatrati genezu raspoloženjâ entuzijasta koji tek ulaze u stvaralački proces. Radionice obično počinju sa dozom neverice, da bi na kraju kreativno provedenog popodneva, kada skulptura “oživi”, polaznici bili ozareni istinskim ponosom i radošću pred postignutim delom. Na kraju Powertex radionice atmosfera je uvek slavljenička!

05 Oriental collection

U Evropi je Powertex manija krenula s početka milenijuma, 2001. godine, kao potreba za kreativnim opuštanjem posle zahtevnog radnog vremena. Praktikuju ga uglavnom žene koje su uglavnom ostvarene u svom profesionalnom životu. Međutim, u vremenu ekonomske krize Powertex medijum je poslužio kreativnijim polaznicima i za malu dopunu kućnog budžeta; naime, ove rukotvorine su veoma zanimljive, nisu nalik nijednoj poznatoj tehnici, a Powertex ručni radovi koji imaju upotrebnu i estetsku vrednost sve su popularniji.

06 Masai collection

Odnedavno se ova “user-friendly” hobi i stvaralačka tehnika praktikuje i u Beogradu. Radionice osmišljavaju i vode primenjene umetnice Ana Paljić i Svetlana Lalović. Oni koji se kreativno izražavaju uz Powertex tvrde da fraza “samo je mašta granica” dobija punu afirmaciju kroz ovu stvaralačku tehniku. Ana i Svetlana nas pozivaju da se usudimo da uživamo u svojoj kreativnoj autentičnosti!

07 Mask collection

08 Powertex objekti

09 Powertex posude

Izvor: Powertex Srbija
foto: Brigitte Grade

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.