Uspešne žene

Žene u pedesetim su bolji šefovi, zaposleni su im više odani

Menadžerke se bolje uključuju u rad firme i zaslužne su za stvaranje boljih zaposlenih, a jedan od razloga je i majčinska uloga u privatnom životu, pokazalo je istraživanje…

Petak, 31.07.2015.

14:03

Izvor: 24sata.hr

Default images
Foto: Thinkstock

Podeli:

Organizacije moraju da “prošire” definiciju talentiranog vođe, a ne da zapošljavaju “sliku postojećih lidera”, kaže poslovna savetnica Džesika Lejt i dodaje da žene od iskustva upravo u pedesetima mogu da iskažu talent i prikupljeno znanje i veštine za unapređenje organizacije za koju rade, a nekad i poslovni opstanak.

Žene u pedesetim najviše inspirišu i podstiču saradnike i zato su delotvorniji šefovi od muškaraca, pokazala je studija organizacije International Labour. I nedavno Gallupovo istraživanje takođe je otkrilo da se menadžerke bolje uključuju u rad firme i odgajaju odanije zaposlene, a jedan od razloga je sigurno i majčinska uloga koju igraju u privatnom životu, koja ih je naučila da se više brinu o drugima.

Žene starije od 50 godina na čelnim pozicijama uspešnije su i jer mogu da sagledaju “situaciju iz više perspektiva”, sposobne su da uvedu pozitivnu komunikaciju među zaposlene. Poslovna konsultantkinja Džesila Lejt kaže kako se starije i iskusnije žene, nažalost, često previde prilikom unapređivanja na čelne pozicije u menadžmentu zbog toga što nisu tako nametljive i agresivne kao muškarci.

Za isti posao 35 odsto niža plata

Iako istraživanja upućuju na to da se žene bolje snalaze na menadžerskim pozicijama, trećina menadžerki starijih od 40 zarađuje 35 odsto manje od muškaraca na istim položajima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare