Uspešne žene

Iskreno o majčinstvu: "Ne želim da ugrozim karijeru zbog bebe"

Blogerka i kolumnistkinja Ela Dvornik je u svojoj novoj kolumni progovorila o majčinstvu i razlogu zbog kojeg još uvek ne želi da se ostvari kao majka.

Utorak, 20.12.2016.

09:33

Izvor: Jutarnji

Iskreno o majčinstvu:
foto: youtube/screenshot

Podeli:

Je li fer da mi se sad oduzmu moje dvadesete, sada kada napokon ispunjavam snove? Ne kažem da deca ne donose sreću. Ne vidim se još u tome. Zamislite da sam sad trudna, pa svaka druga kolumna bi bila o trudnoći.

Gde vrijeme leti? Ljudi, bliže sam tridesetoj nego dvadesetoj. Osećam se čudno. Proletele su mi godine od 18. rođendana. Osam godina sam već punoletna. Čini se tako puno. Možda ne bih trebala tako razmišljati jer mi je ‘tek’ 26. Rođendan je u petak, ali dosta razmišljam o svojoj budućnosti. Iskreno, ne znam gde će moja budućnost tačno biti. Trenutno živim između dve države. Engleske i Hrvatske. Puno radim napolju, ali puno radim i u Hrvatskoj. Sve se nekako prebrzo odvija. Možda je istina da što si stariji da ti vreme brže ide. Pre su žene u mojim godinama već imale porodice, a ja tek sada ganjam karijeru. I jesam li spremna skrasiti se na jedno mesto i smiriti se i živeti “normalno” je pitanje koje mi se često mota po glavi. Znam da nisam jedina. Mnogo mojih prijateljica više ne razmišlja kao što su žene nekad razmišljale. Primećujem da se dosta toga promenilo. Prijateljstva više nisu kao što su nekad bila, mnogo ljudi mi više nisu prijatelji, nekada se probudim ujutro i uhvati me nostalgija. Prisećam se vremena kada je sve bilo nekako bezazleno i nevino, kada nismo razmišljali o računima, kreditima, deci i novcu. Ono što mene trenutno najviše kopka je kompromis između Čarlsa i mene. Iako on nije klasičan muškarac koji želi u određenom vremenu imati decu, znam da to vreme polako dolazi s obzirom na to da je ušao u 40. godinu. I imam puno dilema. S jedne strane vidim da bi volio oženiti se i imati decu, a s druge strane vidim da ne želi prestati s tempom života koji ima sada. Zvuči kao kriza? Ipak godine učine svoje pa čoveku dosadi stalno putovati, i piti i jesti vani, i nekad samo želi sesti na kauč i gledati televiziju. Ja s druge strane imam tek 26... dok druge cure idu na faks, izlaze iz veze u vezu, partijaju i piju, ja sedim doma i radim ili gledam televiziju. Sedim jer znam da ću barem jednom mesečno otputovati negdje. I tek sam krenula sa svime i super mi ide i taman sam u poletu. Sad da ostanem trudna, sve bi mi propalo. Moj posao se bazira na putovanjima, na rađenju sadržaja, na dugim radnim danima, montiranju, editiranju i pisanju, a s malom bebom neću moći nikamo i neću imati vremena ni za što. I čujem puno puta kako su žene riskirale svoje karijere za porodicu i, nažalost, ja ne želim biti ta žena, ne još.

Ostatak kolumne možete pročitati ovde.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.