Uspešne žene

Uvreda ili kompliment: Seks i žensko telo prodaju sve

Krediti, hrana za mačke, ljude, lekovi, čak i slušni aparati- sve ovo prodaje seks. Verovali ili ne! Reklame su postale toliko eksplicitne u nameri da potrošače zavode, mame i asociraju na ljubavni zanos da nije redak slučaj da neke kampanje ostaju u arhivi zbog prenaglašenih stavova, a često su i meta napada feministkinja. Psiholog Svetlanka Knežević za portal „Super žena“ savetuje ženama da se ne vređaju i ne osećaju loše zbog ovakvih reklama. Marketinški stručnjaci upozoravaju da se u svemu ipak nađe mera.

Četvrtak, 02.03.2017.

14:12

Izvor: B92

Default images

Podeli:

"Seks i moć su dve najjače emocije. Marketinški stručnjaci to znaju i zato se najčešće opredeljuju za ove note svojih reklama. Takođe, kada žele da izazovu saosećanje i razneže kupca, onda koriste decu i životinje. Takva osećanja utiču na potrošača, on misli da mu treba nešto do čega mu možda nije ni stalo“, objašnjava Knežević navodeći da sve treba posmatrati iz čisto ekonomskog ugla.

Nema potrebe, sa njenog aspekta, da se žene vređaju.

"Žene takođe vole seks. Sada smo samo liberalnije društvo, pa se o tome diskutuje. Mada i danas retko ko sa svojim prijateljima govori o seksu, na primer, za vreme ručka", kaže naša sagovornica.

U tom svetlu ona savetuje žene da se nikako ne osećaju loše - već potpuno osvešćeno svojih osobina. A seksualnost jeste deo ženske pojave.

Ipak, preteranu komercijalnost treba razgraničiti od kreativnosti. Jer, za neke proizvode zaista nema potreba da imaju seksualnu konotaciju- na primer slušni aparati ili zanosna Eva Longorija u reklami za hranu za mačke. U tim slučajevima, ipak treba prevazići "keca iz rukava" i pokazati malo više nadarenosti za privlačenje kupaca.

Dr Kristofer Holms Smit, stručnjak za marketing, koji se bavi ovom temom, kaže da proizvođači vizuelno povezuju svoje proizvode sa nečim što većina konzumenata vezuje za užitak, a seks - svi vole.

"Treba biti kreativan, mudar i znati pravu meru. Kada treba, a kada ne igrati na ovu kartu", kaže dr Smit ističući da se nekada može postićii kontraefekat koji zgražava, zbunjuje i odbija potrošače.

Neki kažu da korišćenje seksa u reklamne svrhe narušava imidž kompanije, i odvlači pažnju od proizvoda ili usluge, ali ovi bankari nisu bili istog mišljenja. Naprotiv, oni smatraju da banakarski posao više nego seksi.

Bilo kako bilo, struka i javno mnjenje često ne mogu da se poklope, ali ovakav vid oglašavanja i reklamiranja su sve veći deo naše svakodnevice. Odrasli u tome već znaju da se "snalaze", a ono što je na nama je da decu zaštitimo od ovakvih sadržaja.

Za početak, smatraju psiholozi, potrebno im je objasniti da su reklame i TV sadržaji potpuno drugačiji od stvarnosti i da kao takvi ne treba da budu predmet njihovih želja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.