Uspešne žene

Genijalna doktorka: Ona zna kako da se obuče i ublaži naprezanje mozga

Tara Svart, četrdesettrogodišnji neurolog, bavi se napornim i zahtevnim poslom. Da bi olakašala stres koji on nužno nosi, odlučila se za jednu specifičnu taktiku kojom se služe i Barak Obama i osnivač "Fejsbuka" Mark Zakerberg. Reč je o tehnici poznatoj kao "smanjenje izbora".

Ponedeljak, 14.08.2017.

10:58

Izvor: B92

Default images

Podeli:

Suština ove tehnike je da, kao što joj samo ime kaže, smanji izbore na ograničen broj, odnosno dva do tri.

Četiri ili pet opcija dolaze u obzir, ali više od toga ne.

Smanjenjem izbora smanjuje se mentalni pritisak i napor koji se ulaže u donošenje odluka, jer previše različitih izbora u ponudi može da dovede do zabune ili previše razmišljanja nad svim opcijama i najčešće do izostanka donošenja odluke.

Kako se ova tehnika može primeniti u svakodnevnom životu? Tara tehniku "smanjenja izbora" primenjuje na primeru odeće.

"Razmišljam šta ću da obučem pre nego što odem na spavanje. Čak i ako ste imali osam sati kvalitetnog sna i niste pili alkohol te noći, i dalje imate ograničenu sposobnost da donosite odluke svaki dan, a ako se probudite i mislite "Šta da obučem?" već ste počeli da se trošite, naročito ako imate decu, odnosno donosite odluke za druge. Zato se trudim da bar razmislim o tome šta ću da obučem pre nego što odem na spavanje, čak i ako ne odaberem ništa", kaže ugledna lekarka, koja o garderobi razmišlja prvenstveno iz praktične perspektive, ali vodi računa i o dizajnu i koloritu.

"Moji dani su veoma raznovrsni, pa gledam u svoj dnevnik i planiram šta ću da obučem prema najvažnijem sastanku koji imam tog dana. Kako imam mnogo javnih nastupa, moja odeća treba da bude prilagođena mogućnosti da se za nju zakači mikrofon. Mislim da je važno da žena ne nosi uvek samo pantalone zbog toga, pa često tražim haljine sa džepovima u koje mogu da stavim potrebnu opremu", kaže.

Kada je reč o bojama ona najradije bira roze, crvenu i ljubičastu jer su moćne ženske boje. To joj je važno jer, kako kaže, kada nastupa u prostoriji punoj ljudi u sivim odelima, želi da se razlikuje.

Da bi olakšala izbor, garderobu u ormaru je složila s leva nadesno, od tamnije ka svetlijoj. Ne samo da je ceo njen ormar sređen po bojama, već je i besprekorno organizovan pomoću japanske tehnike harmonika. Na taj način nije pod stresom kada svakog jutra traba da donese odluku šta da obuče, a štedi vreme.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare