Uspešne žene

Naša umetnica oduševljava svet: Njene slike krase svetske galerije, a za uspeh se zalaže sama

Teodora Stojanović je akademska slikarka prepoznatljiva po apstraktnom i ekspresivnom radu. Iako njene slike otkrivaju mračnu stranu života, samo jedan razgovor sa njom dovoljan je da otkrije iskru optimizma, nalik detinjem, koja je održava živom.

Utorak, 31.10.2017.

14:24

Izvor: Kristina Milošev

Naša umetnica oduševljava svet: Njene slike krase svetske galerije, a za uspeh se zalaže sama
Foto: Privatna arhiva

Podeli:

Mlada umetnica Teodora Stojanović se može pohvaliti sa dva završena fakulteta. Iako joj je izučavanje filozofije na Beogradskom univerzitetu i te kako promenilo ugao gledanja na život, ona ipak izdvaja upisivanje slikarstva na Akademiji lepih umetnosti kao najvažniju odluku. Onu koja je odredila pravac njenog života.

Prisećajući se svojih početaka, Teodora u razgovoru za „Super ženu“ otkriva da se interesovanje za slikanje javilo još u ranom dobu života. Tada je i uočen njen veliki talenat.

"Slikarstvo je moja prva ljubav. Počela sam slikarstvom da se bavim u osnovnoj školi, kada sam osvajala nagrade na dečjim takmičenjima. Bilo ih je dosta, a najznačanije su 'Krv život znači' i nagrada opštine."

*ALT

Nakon završene srednje škole, Teodora upisuje Akademiju lepih umetnosti u Beogradu u klasi profesora Dušana Otaševića.

Na nju poseban utisak ostavlja rad profesora Vlada Veličkovića. Uporedo ona pominje i druga imena umetnika koji su joj bili posebno inspirativni, kao što su Zoran Mušić, Dado Đurić, Florijan Eneman, Erik Lakombe.

Studirajući istovremeno filozofiju i slikarstvo, Teodora na slikama počinje sve više da predstavlja svoju životnu filozofiju, obojenu mračnom realnošću čoveka. Na portretima, mahom apstrahovanim i ekspresivnim, ona se bavi temom prolaznosti života.

"Moje slike predstavljaju ljude koji su nešto između života i smrti. Ti ljudi, niti živi niti mrtvi, su duhom jaki, nadjačavaju sve patnje i uzdižu se iznad toga. One govore o prolaznosti života, da smo mi sa jedne strane savršena bića, a sa druge propadljivi", dodaje ona.

*ALT

Uz filozofiju, Teodoru jednako inspirišu zvuci elektro-gotik muzike i omiljenih bendova kao što su "Asphyxia" i "Wynardtage", ali i obični ljudi i svakodnevne situacije. Ovo leto i boravak u Španiji uspeli su u njoj da probude posebnu živost.

"Moje slike su mahom obojene sivom, braon i crvenom bojom, a putovanje u Barselonu je uticalo da radim u pastelnim bojama, nešto življe i drugačije, suprotnost slikama koje inače radim. One predstavljaju lepe trenutke iluzije, a biće predstavljene na mojoj samostalnoj, prodajnoj izložbi, 4. novembra u Kafe galeriji A7, sa otvaranjem u 19 časova."

*ALT

Inače, ovo je retka prilika da vidimo njen rad, jer iako je do sada imala veći broj izložbi u zemlji, Teodora najpre svoje slike predstavlja inostranoj publici koja je, sudeći prema velikom broju nagrada, prepoznala u njoj talenat.

"Imala sam nekoliko samostalnih i grupnih izložbi, ali sam u poslednje vreme najviše koncentrisana na inostranstvo. Do sada sam osvajala veliki broj nagrada, a poslednje i možda najznačajnije su međunarodne 'Talent and Professionals', čija dodela je bila 20. oktobra u Madridu, kao i 'Metropolitan Emire Prize' u Njujorku, priznanje koje se odnosi na stvaralaštvo u celini."

I dok se neki pitaju kako je ova dama postigla zavidne rezultate, mlada umetnica otkriva da apsolutno sama pronalazi konkurse, te da volja i zalaganje jesu isplativi.

"Obilazila sam razne internet/stranice, a pretraživač me je doveo do kineskih, korejskih, njujorških sajtova... Pojedine konkurse nije bilo lako pročitati, a u tumačenju pomogao mi je Gugl prevodilac."

Nakon apliciranja i prolaska kroz više krugova, Tedorine slike su izabrane da krase galerije širom sveta.

Tako se radovi srpske umetnice, osim u Kafe galeriji A7, trenutno mogu videti u u Južnoj Koreji u „Hageungank Teme Museum" i „Encuentro International de Arte Mediterraneo” u Alikanteu. Od 16. novembra biće otvorena u Muzeju lepih umetnosti, na Tajvanu, izložba, na kojoj će biti predstavljana njena omiljena slika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.