Način na koji hodate otkriva da li vam preti infarkt

Pešačenje je najpopularniji oblik vežbanja - i donosi niz prednosti. Ali retko razmišljamo o tome kako hodamo. Ono što treba da znate je da način na koji hodate je direktno povezan s tim koliko imate koristi od ove aktivnosti. Tim naučnika iz Velike Britanije šest godina sprovodio je istraživanje nad 420.000 sredovečnih ljudi.

Sreda, 27.09.2017.

08:07

Izvor: Super žena

Način na koji hodate otkriva da li vam preti infarkt
Foto:Thinkstockphotos

Podeli:

Na početku istraživanja niko od volontera nije pokazivao znakove bolesti srca.

Tim je zatražio od volontera da ocene svoj tipičan korak hodanja kao spor, stabilan ili brz.

Volonteri su obavili i test vežbanja u laboratoriji da bi istraživači procenili nivo fizičke spreme. Na temelju podataka stručnjaci su zaključili da su spori hodači imali dvostruko veći rizik od umiranja od srčane bolesti.

Ovaj zaključak se pokazao ispravnim i kad su u procenu uključili i ostala rizična ponašanja, kao što su pušenje, konzumacija alkohola, nedovoljno kretanje i loša ishrana. Rizik od srčanog udara bio je najveći i kod ispitanika sa najmanjom težinom, najčešće zbog loše hrane ili naglog gubitka mišićne mase.

"Cilj našeg istraživanja bilo je da utvrdimo da li postoji veza između razlike u načinu hodanja i dobijanja srčane bolesti ili raka u budućnosti", objasnio je profesor Tom Jejts, vođa istraživanja za "Riders dajdžest".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare