Imali ste nezaštićen seks? Ovo su skriveni rizici kojih morate biti svesni

Iako prezervativi štite od polno prenosivih bolesti i od neželjene trudnoće, prema najnovijem istraživanju objavljenom u “Journal of Adolescent Health”, većina Amerikanki ako koriste oralnu kontracepciju uopšte ne mari za upotrebu kondoma u svrhu prevencije polno prenosivih bolesti.

Petak, 09.12.2016.

12:52

Izvor: B92

Imali ste nezaštićen seks? Ovo su skriveni rizici kojih morate biti svesni
Foto: Thinkstock

Podeli:

U rezultatima istraživanja navodi se da se žene vraćaju upotrebi prezervativa tek onda kada prestanu da uzimaju druge oblike kontracepcije. Kada neki od parova ne koriste zaštitu pri odnosu to ne znači nužno da traže nevolje. Da li će parovi koristiti zaštitu ili ne zavisi od konkretne situacije. Istraživači savetuju da bi neki par trebalo da sebi postavi nekoliko pitanja pre nego što se odluči na odnos bez zaštite.

Da li smo oboje verni?

Osobe koje imaju više seksualnih partnera paralelno su ugroženije od dobijanja polno prenosivih bolesti od onih koji imaju samo jednog partnera. Ukoliko se upustite u takav odnos, budite sigurni da vam je partner veran.

Kada ste poslednji put bili na testiranju?

Prije nego što se odlučite da izostavite prezervativ bilo bi najbolje da se on testira na hlamidiju, gonoreju, HIV i sifilis i naravno ne ustručavajte se da partnera pitate da li neka od njegovih predhodnih partnerki imala neku polno prenosivu bolest. Imajte na umu da se AIDS može otkriti tek tri meseca nakon rizičnog polnog odnosa.

Koja je vaša metoda kontracepcije?

Ukoliko ne koristite kontraceptivne pilule ili neku drugu metodu, onda imajte na umu da je jedina pouzdana metoda - prezervativ.

Da li ste spremni da rizikujete i da snosite moguće posledice?

Dve su moguće posledice: ili trudnoća ili polno prenosiva bolest. Dobro razmislite da li ste spremni na to ukoliko ste odlučili da ne koristite zaštitu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare