Odgovoreno na jedno od najstarijih pitanja: Zašto postoji seks?

Da li ste se zapitali zašto postoji seks? Jer, nije sve u fiziološkoj potrebi i činu razmnožavanja. Ljudi troše mnogo više energije i truda od ostalih vrsta da bi do ovog čina došlo. Pravi odgovor stiže iz Škotske.

Četvrtak, 16.02.2017.

15:07

Izvor: B92

Odgovoreno na jedno od najstarijih pitanja: Zašto postoji seks?
Foto: Thinkstock

Podeli:

Populacije koje se kloniraju u potpunosti su ženske i za reprodukciju im ne treba pripadnik drugog pola. Takvi organizmi se uvek brže reprodukuju od onih koji to ne mogu bez seksa.

Iako varanima ili bananama seks nije neophodan za razmnožavanje, on je i dalje dominantan način reprodukcije u prirodi.

Naučnici tvrde da seks omogućava mešanje gena, što vrstama daje mogućnost brze evolucije. Naučnici sa Stirlinga su inovativnim pristupom ispitali vrstu koja može da se razmnožava na oba načina - vodenbuhu, vrstu platonskih račića.

Ustanovljeno je da je vodenbuhino potomstvo koje je bilo plod polnog razmnožavanja, više nego dvostruko otpornije na infekcije od braće i sestara koji su došli na svet kloniranjem.

"Jedno od najstarijih pitanja u evolucionoj biologiji je zašto seks postoji kada uzima toliko vremena i energije", rekao je doktor Stuard Auld s Fakulteta prirodnih nauka u Stirlingu.

On je naveo i da seks objašnjava postojanje paunovog repa, jelenovih rogova, ples mužjaka rajske ptice ili lavlje grive

"Kada bi se jedna ženka bilo koje od tih vrsta razmnožavala samostalno, njeni mladunci bi već došli na svet, dok bi ostale ženke čekale da se mužjaci za njih potuku. Pa zašto onda nismo okruženi organizmima koji se kloniraju? Upoređujući potomstvo vodenbuhe, postalo je jasno da stalna potreba izbegavanja bolesti može objasniti zašto je seks opstao u prirodi", zaključio je  Auld.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.