Singl posle 30. u Srbiji: Previsoki kriterijumi ili nedostatak adekvatnih partnera?

Kažu da su "milenijalsi“ najusamljenija generacija koja upražnjava najmanje seksa, a ima veliku potrebu za partnerom. Sve je više žena koje posle 30. godine nisu udate iz raznoraznih razloga – neke zaista to ne žele, druge pak, nisu uspele da pronađu odgovaraćujeg partnera. S druge strane, materijalna situiranost olakšava samostalnu egzistenciju, a time se i tradicionalna očekivanja menjaju.

Sreda, 26.04.2017.

13:22

Izvor: Super žena

Singl posle 30. u Srbiji: Previsoki kriterijumi ili nedostatak adekvatnih partnera?
foto: thinkstock

Podeli:

Sve je više singl osoba, a sve manje parova koji se mogu pohvaliti istinskom povezanošću, ljubavlju, poverenjem, ali i željom za potomstvom. Koji je razlog tome?

“Razlozi su mnogobrojni, od onih koji nosi lična istorija osobe, do opštih socijalnih trendova i poremećenih vrednosnih sistema. Lični razlozi mogu biti loša iskustva u ranom formativnom periodu (odbacivanje, zanemarivanje...), stav nepoverenja prema drugim osobama, naročito muškarcima, strah od odbijanja, negativna prethodna partnerska iskustva, nerealna očekivanja, pogrešno vrednovanje sebe, precenjivanje sopstvenih vrednosti...“, ističe Mirjana Petrović specijalista medicinske psihologije za “Super ženu“ – “Da li će singl žena posle tridesete biti srećna ukoliko je sama zavisi od njenog ličnog sistema vrednosti, prioriteta i ciljeva koji su pred njom, ali i unutrašnje ispunjenosti i ličnog zadovoljstva postignutim, a skladan partnerski odnos je samo deo mozaika koji predstavlja njen život“

Mentalitet i udaja pre 30. godine

Iako neformalno, u našoj sredini postoje nepisani socijalni standardi koji određuju kada je primereno da devojka ili mladić stupe u brak. Te granice variraju od sredine do sredine, a kada se pređu okolina počinje da brine da li je sve u redu, a odjednom se stvara gomila posrednika koji bi neuparene što pre da upare.

Mirjana kaže da takva vremena još uvek nisu iza nas bez na postojanje društvenih mreža i savremenih kompjuterskih tehnologija koje služe baš za upoznavanje, zato što postoje porodična i socijalna očekivanja. S druge strane i lekari, naročito ginekolozi, upozoravaju na „biološki sat“, problem sa bračnim sterilitetom, rizike od kasnih trudnoća.

“Sa medicinske tačke gledišta, to je opravdano. Međutim, u psihološkoj praksi i životu srećemo 'normalne', pametne, uspešne i situirane žene koje su same. Vremena su se ipak promenila, kao i muško-ženske uloge. Brakovi se više ne sklapaju radi 'preživljavanja' i stereotipa u kome je uloga muškarca da materijalno obezbeđuje porodicu, a da žena ne radi i brine o deci. U današnje vreme standard je da žive kvalitetno u psihološkom i duhovnom smislu i da jedan drugom budu podrška, kao i da sačuvaju deo sebe i sopstvene individualnosti“, kaže ona.

*ALT

A šta je sa onim ženama koje jednostavno ne žele da se udaju?

“Živimo u svetu u kome se neguje narcizam, počev od načina vaspitavanja dece, do manjka empatije za druge. Većina adolescenata bezuspešno i grčevito traga za emocionalnim vezama, ostajavši na površini, kratkotrajno i osujećeno za dublji emocionalni kontakt. Spremni su da uzmu, misleći da im sve pripada, ali su nespremni da daju. Sada je sve instant, brzo se odrasta, brzo se živi, brzo jede, kao da smo izgubili smisao za zadržavanjem u lepom trenutku. A za uspesnu emocionalnu vezu potrebno je vreme, povezanost, spremnost da se odreknemo nekih svojih potreba i želja, prilagodimo nečijim i manama, i vrlinama, uz poštovanje, davanje i primanje. Nije lako odreći se dela sebe i da, u isto vreme, budemo i svoji i nečiji“, ističe.

Vremena su se, bez sumnje, promenila. Da, društvene mreže olakšavaju komunikaciju, ali onemogućavaju lični utisak, kontakt, dodir i miris. Ali, one nisu jedini uzrok otuđenosti.

“Sve češće čitamo o 'taksi' ili 'helikopter' roditeljima koji samo vode decu od aktivnosti do aktivnosti i nadgledaju, bez autentične komunikacije i kontakta sa njima. Ako pogledamo oko sebe videćemo mnogo razvoda, paralelnih veza, različitih varijeteta seksualnosti i partnerstva, što govori da nije kao pre. Ili se pre o tome – ćutalo. Jedno je sigurno – u današnje vreme nije lako naći adekvatnog partnera, ali ne treba odustajati. Pravih muškaraca ima, ali trebalo bi se preispitati šta zapravo trazite od partnera i kakva očekivanja imate od ljubavne veze“, zaključuje Mirjana u razgovoru za „Super ženu“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.