Zdrav duh

Gde na jogu i kako pronaći svog joga instruktora?

Kada je u pitanju odabir škole joge kao i instruktora, potrebno je naglasiti da će vaš izbor uglavnom zavisiti od vašeg temperamenta, naklonjenosti, ličnih potreba i prioriteta.

Četvrtak, 10.03.2016.

10:37

Izvor: Martina Tripkoviæ

Gde na jogu i kako pronaći svog joga instruktora?
foto: Thinkstock

Podeli:

Pokušaćemo da vam ukažemo na nekoliko stvari ili činjenica na koje prilikom odabira stila joge ili instruktora možete obratiti pažnju.

Zaista, različiti su prioriteti koje polaznici postavljaju. Pa tako, mnogima je bitna blizina joga studija, veličina grupa, uslovi u kojima se vežba, posvećenost i stručnost instruktora, cena časova, asistencija tokom časa ili čak potpuno individualni pristup.

Međutim, ako vam je zaista važan kvalitet rada i vaš sveukupni napredak, neće vam biti teško da možda idete sa jednog kraja grada na drugi, niti će vam preterano smetati ako je prepuna sala ili vam neko u grupi ne odgovara. Neka vam kvalitet rada i vaš lični napredak uvek budu na prvom mestu. Budite usredsređeni na kvalitetan rad jer u jogi leži velika snaga a istrajnost biva uvek bogato nagrađena.

Dobar joga instruktor živi ono čemu poučava

Šta bi trebalo da očekujete od vašeg joga instruktora?

Potpunu posvećenost času, stručnost, kvalifikovanost i upućenost u koncept časova.

Imate pravo da zahtevate njegovo dobro raspoloženje, osmeh, prijatnost i ljubaznost.

Lične savete i instrukcije u zavisnosti od dogovorenog vremena i pristupa.

Stpljenje, staloženost, sposobnost jasnog opažanja i izražavanja.

Naglasak na ekstremnu fleksibilnost i demonstriranje izuzetno teških položaja ne moraju biti odlike dobrog joga instruktora ali svakako mogu biti inspirišuće.

Ljubav prema svom poslu prepoznaće se kroz energičnu razdraganost, zadovoljstvo kojim odiše, kroz konstantno istaživanje, osmišljavanje i unošenje inovacija.

Dobar učitelj pruža energiju, ne uzima je!

Davanje preciznih instrukcija i balansiranje kolektivne energije polaznika na času uz zabavu i opuštenost mogu biti od velike važnosti za vaš dobar osećaj. I to je ono što bi instruktoru trebalo da bude bitno - da se vi osećate opušteno i prijatno.

Učitelj joge je iskren i istinski ponizan. Svestan je da i on sam nije bolji od drugih i da pravom učenju zapravo nema kraja. Zna da njegovi polaznici imaju iste sposobnosti kao i on. Zna da ono sa čime je u prednosti su količina informacija, iskustvo koje je stekao kao fizička spremnost.

Ne stavlja sebe na pijedastal, već vas usmerava na vas same, pomaže vam da oktrijete vaše sposobnosti i daje vam smernice kako da se povežete sa vašim neograničenim unutrašnjim izvorom energije.

Kako prepoznati šta mi odgovara?

Pratite kako se osećate.

Jeste li napeti ili opušteni. Naravno, to ne možete možda znati odmah, zato je potrebno da izdvojite malo vremena za prilagođavanje. Ukoliko se posle izvesnog vremena i dalje budete osećali “ukočeno” i napeto probajte da promenite školu, možda će vam neki drugi stil više odgovarati.

Verujte, nisu u pitanju ni godine, ni fleksibilnost, ni dobri uslovi, ni loši uslovi, ni udaljenost, ni veličina grupe. Ako vam joga instruktor koji vas vodi zaista prija, ako se u njegovom prisustvu osećate dobro, ako ima sposobnost da vas nadahne, inspiriše i izvuče iz vas najbolje onda ste na pravom mestu, samo nastavite.

Instruktor joge Martina Tripković

Više o jogi saznajte ovde.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare