Zdrav duh

Koja je veza između odlaska na spavanje, dijabetesa i depresije?

Najnovije studije pokazale su da osobe koje boluju od dijabetesa tipa 2 i kasno odlaze na spavanje češće pate od depresije u odnosu na one koji rano ustaju i rano odlaze na spavanje.

Nedelja, 23.04.2017.

13:01

Izvor: Super žena

Koja je veza između odlaska na spavanje, dijabetesa i depresije?
Foto: Thinkstock

Podeli:

Na ovogodišnjem kongresu endokrinologa u Oregonu predstavljena je studija koja je ispitala raspoloženje, kvalitet sna i uobičajeno vreme odlaska na spavanje kod 500 dijabetičara iz Čikaga i sa Thajlanda. U obe grupe je primećeno da osobe koje kasnije odlaze na spavanje i više vole da rade uveče pokazuju više simptoma depresije od onih koji su ranoranioci. "Ovo otkriće je važno jer se depresija češće javlja kod osoba koje boluju od dijabetesa, nego kod onih koji ne", tvrdi dr Sirimon Reutrakul. Što je još važnije, depresija koja se ne leči može da oteža kontrolu dijabetesa. Iako je utvrđeno postojanje samo blaže veze, ne možemo zanemariti uticaj ciklusa spavanja i navika vezanih uz spavanje na raspoloženje i zdravlje dijabetičara. "Svako ima neki svoj prirodni ritam i možda bi njegovo menjanje donelo više štete nego koristi", zaključuje dr Reutrakul.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare