Zdrav duh

Osećanja otkrivaju mnoge bolesti: Prihvatite sebe da biste doživeli stotu

Ljutnja izaziva zgrčenost žučne kese i otežan rad jetre, pojačana tuga izaziva vremenom problem u plućima i bešici, ogorčenost će ostaviti traga na pankreasu, psovanje, ogovaranje, unutrašnji monolozi izazivaju poremećaj štitne žlezde. Zanimljivo je i da egzistencijalni strahovi vremenom dovode do usporenog rada bubrega, zatvorenost i pasivnost mogu biti uzrok hemoroida, a emocionalna tvrdoglavost je uzrok blokade u vratu. Emocije su usko vezane uz fizičko zdravlje, a mnoge bolesti uzrokovane su potiskivanjem osećaja. Ignorisanje ili potiskivanje emocija uzrokuje ozbiljne bolesti poput raka, artritisa, ali i brojna hronična oboljenja. Često se pojavljuje i osećaj depresije koji dodatno otežava lečenje i oporavak.

Utorak, 10.10.2017.

09:29

Izvor: Mariota Vlaisavljeviæ

Osećanja otkrivaju mnoge bolesti: Prihvatite sebe da biste doživeli stotu
Foto:Thinkstockphotos

Podeli:

"Naše telo sve pamti. Ne ostavlja nas sa idejom da je nešto previdelo. Unutrašnji sat i složeni kompjuter pamte svaku misao, emociju, neizgovorenu i izgovorenu reč. Bežanje od samog sebe nas neće odvesti daleko. Zato je bolje napraviti savez sa samim sobom i prihvatiti sebe što iskrenije. Jer svako zakopavanje emocija pravi taloge u telu koji će doći na naplatu kada više ne budemo imali snage za odlaganje", kaže za portal "Super žena" Aleksandra Maksimović, viši fizioterapeut master integrativne medicine u ordinaciji "Balans Medika".

Naša sagovornica kaže i da ne treba biti previše oštar i sebe okriviti za sve što nam se dešava.

"Upotrebimo moć ljubavi, nahranimo svoje telo i svaku ćeliju ljubavlju i nežnim prihvatanjem svoje suštine. Niko ne može toliko da nas voli i poznaje koliko mi sebe, ako smo spremni da se otvorimo za put samospoznaje", kaže i preporučuje da svako pronađe uvek neophodno vreme za sebe.

Preporučuje i da ponavljamo sebi da je "sada vreme da sebe stavimo na prvo mesto".

*ALT

"Na putu ovakvog pristupa čoveku i njegovom zdravlju mi terapeuti integrativne medicine radimo na povraćaju univerzalne šeme zdravlja. Koristimo različite metode poput pulsne dijagnostike, miostatičkog testa, energetskog prepoznavanja, ali i opširnog intervjua koji pacijentu daje slobodu da izrazi sve što ga muči. U takvom radu postoje jasni protokoli rada i traže maksimalnu posvećenost i pacijenta i terapeuta. Važno je doneti odluku da zdravlje želimo da održimo i da živimo ispunjeno", savetuje Maksimović.

Ono što je takođe koristan savet ako želite da sebi omogućite zdravlje i raskrstite sa svim lošim osećajima budite svesni da sve potiče od misli, iz kojih se rađaju emocije, a one deluju na telo tako da pojačavaju rad ili simpatikusa ili parasimpatikusa.

Dokazano je da emocije poput straha i depresije u telu izazivaju bitno različite hemijske reakcije od onih koje izazivaju sreća i zadovoljstvo.

Ipak, to ne znači da dobro zdravlje podrazumeva život u savršenim uslovima - nije toliko važno ono što se događa oko vas koliko je važna vaša reakcija na životne događaje, kažu stručnjaci.

Emocije je nemoguće kontrolisati, ali je moguće naučiti prihvatiti ih, promatrati ih i učiti od njih. One pokazuju šta se događa u vama i potrebno ih je slušati.

Ipak, emocije nisu jedini uzrok bolesti - neki psiholozi tvrde da su za razvoj bolesti u 75 odsto slučajeva odgovorne potisnute emocije, a da ostatak otpada na genetiku.

*ALT

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.