Zdravlje žene

Iznenadićete se kada vidite u kom delu tela se krije uzrok depresije

Depresija je sve češća u našoj zemlji, pa iako prema zvaničnim podacima od nje pati oko 300.000 Srba, procenjuje se da je taj broj višestruko veći.

Nedelja, 02.08.2015.

13:22

Izvor: 24sata

Default images
Thinkstock

Podeli:

Najviše pogađa žene, starije ljude i ljude koji su siromašni. Iako se dugo verovalo da do depresije jednostavno dovodi stanje uma, naučnici tvrde da se uzrok ne krije u glavi već u drogm delu tela.

Radi se o stomaku, tačnije o crevima, u kojima boravi mnoštvo bakterija i mikroba. Ukupno u crevima imamo oko kilogram bakterija, a ne služe sve samo za varenje hrane.

Mnoga zdravstvena stanja, kao što su autizam i multipla skleroza, dovedena su u vezu sa ovim bakterijama, a najnovija je na listi i depresija.

Istraživanje, koje je sprovedeno u Kanadi, pokazalo je da miševi pokazuju znake depresije kada ih razdvojite od majke. Međutim, kada su im creva očišćena od mikroba i bakterija, znakovi depresije i neraspoloženja se ne pokazuju. Čim im vratite bakterije, nastaje anksioznost.

Premisl Berik, koji je vodio istraživanje, smatra da bi ovo moglo da znači da su upravo bakterij u našim crevima glavni okidač za depresiju.

"Ovo je prvi put da smo dokazalo kako bakterije utiču na ovo abnormalno ponašanje. Ali ne radi se samo o bakterijama, već o reakciji do koje dolazi između domaćina (miša) koji je pod stresom i mikroba", objašnjava on.

To znači da će u budućnosti, ako dodatna istraživanja dokažu ovu povezanost, depresija možda da se leči pijenjem probiotika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.