Zdravlje žene

Najzdraviji deo lubenice stalno bacate u đubre: Evo kako možete da ga iskoristite

Ovo preukusno letnje osveženje donosi nam pregršt zdravih sastojaka, ali nažalost većinu njih redovno bacamo u đubre. Ne radi se o košticama, već o kori - koja, iako je neukusna, ima puno zdravih vitamina i aminokiselina.

Ponedeljak, 03.08.2015.

13:29

Izvor: B92

Default images
Thinkstock

Podeli:

Najukusnije je takozvano "srce", a najčećše jedemo samo crveni deo lubenice. Ipak, istraživanja širom sveta su pokazala da se u pravo u belom delu kore nalaze najzdravije supstance. Međutim, budući da je lubenica u tom delu izuzetno kisela i neukusna, najčešće je bacamo, a na selu se kore daju svinjama koje obožavaju da ih jedu.

Kiseo ukus kora dobija od vitamina C, kog sadrži u velikim količinama. Askorbinska kiselina, kako se drugačije naziva ovaj vitamin, izuzetno je važna za podizanje imuniteta i pravilno funkcionisanje organizma.

Tu su i vitamini iz B grupe, koji su neophodni za zdravu kožu, kosu i nokte, pa žene često uzimaju tablete sa ovim kompleksom. Umesto toga, možete jednostavno da se bacite na koru.

Nažalost, kora je najizloženija efektima pesticida kojima se prska povrće, pa zato i sa njom treba biti obazriv.

Međutim, ako je dobro iskombinujete, može da bude jako ukusan dodatak jelu. Probajte jedan od ova tri načina. Slatko od lubenice

Ovo slatko su nekada pravile vaše bake, a danas nije tako popularno. Međutim, ima jako osvežavajuć ukus i vredi probati ga. Ne pravi se teško, a može da bude pravo osveženje u ovim letnjim adanima. Osvežavajući sok

Pomešajte iseckanu koru lbenice sa sokom od limuna, pomorandže, grejpfruta i ostalog voća po želji. Dodajte par kockica leda i sve sameljite u blenderu. Ovaj napitak ima pregršt vitamina C i izuzetno osvežavajuć ukus. "Prirodna vijagra"

Kažu da sok od lubenice deluje kao prirodna vijagra, jer sadrži velike količine citrulina, aminokiseline koja podstiče širenje krvnih sudova i na taj način poboljšava cirkulaciju. Ovakav sok lako možete da napravite u blender. Po želji dodajte izmrvljn led i malo kisele vode.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare