Zdravlje žene

Vantelesna oplodnja o trošku države na privatnim klinikama

Na vantelesnu oplodnju čeka se pet meseci.

Subota, 06.02.2016.

10:25

Izvor: Tanjug

Vantelesna oplodnja o trošku države na privatnim klinikama
Thinkstock

Podeli:

- Program vantelesne oplodnje će biti obnovljen u privatnim ginekološkim ustanovama, kao i operacije katarakte uskoro će po prvi put u Srbiji moći da se rade i u privatnim klinikama o trošku zdravstvenog osiguranja, a izjavila je danas v. d. direktora Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje dr Verica Lazić.
Ona je za RTS rekla da je razlog uključivanja privatnih klinika u sistem da bi pacijenti što pre došli na red.

Za operaciju katarakte u proseku se čeka 12 meseci, a tu intervenciju očekuje 30.000 građana.

Na vantelesnu oplodnju čeka se pet meseci, a Lazić je rekla da će se nastojati u tome da se vreme čekanja smanji i da to bude do mesec dana.
Ona je rekla da će RFZO uputiti poziv klinikama koje zadovoljavaju uslove da se prijave kako bi se u njima obavljale operacije katarakte i veštačka oplodnja.
"Mi u Republičkom fondu utvrdjujemo kriterijume, objavićemo tačne uslove koji su potrebni da bi se privatne klinike uključile", istakla je Lazić.

Kako je dodala, kada ustanuva ispuni uslove RFZO će sklapati ugovore i oni će biti predvidjeni za jednu budžetsku godinu.
Govoreći o proceduri, Lazić je rekla da kada Republički fond sklopi ugovor sa privatnom klinikom, pacijenti će biti upućivani u te klinike samo sa zdravstvenom knjižicom i uputom kao i do sada.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare