Zdravlje žene

Da li je moguće da vam je ten važniji od zdravlja? Ovo je najgori oblik raka kože

Nadamo se da ćete iz ovog istraživanja izvući pouku i početi da štitite svoju kožu i izbegavate sunce i solarijum dok nije kasno!

Ponedeljak, 27.06.2016.

15:25

Izvor: B92

Da li je moguće da vam je ten važniji od zdravlja? Ovo je najgori oblik raka kože
Thinkstock

Podeli:

U vreme mlađih dana naših mama bilo je sasvim normalno satima se pržiti na plaži i nakon godišnjeg odmora sa kolegicama uspoređivati svoj ten.

Danas, kad znamo koliko je sunce štetno i kakve su posledice, zaista je neverovatno videti da mnoge mlade žene odbijaju kremu za sunčanje i bez problema ugrožavaju svoje zdravlje kako bi dobile privlačan ten.

I to ne rade nesvesno, otkriva istraživanje koje je sprovela "Američka akademija za dermatologiju".

Naime, čak 98 posto žena uzrasta od 18 do 34 godine savršeno razumeju da je rak kože smrtonosan, a 71 posto ih je svesno da ideja o zdravom sunčanju ne postoji. Zatim, 66 posto žena svesno je da dobijanjem "baznog tena" ne štiti kožu, kao što se godinama verovalo.

"Melanom, najsmrtonosniji oblik raka kože, drugi je najčešći rak koji dobijaju mlade žene i jednostavno je neverovatno da se i dalje sunčaju iako su svesne opasnosti", rekala je doktorka Elizabet Martin za Yahoo.

"Sunčanje na suncu ili u solarijumu, odnosno izbegavanje istoga, najlakši je način da sprečite rak kože. Žene treba da iskoriste svoje znanje kako bi zaštitile zdravlje", poručuje Elizabet.

"Mladi ljudi često zamišljaju rak kože kao bolest koju dobijaju stariji ljudi. Nažalost, rezultate sunčanja mogu videti odmah, dok prve znakove melanoma ne uočavaju odmah, zbog čega nastavljaju sa sunčanjem", kaže psiholog.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare