Zdravlje žene

Inovativni projekat za borbu protiv raka dojke

Desetine hiljada žena u Sjedinjenim Državama koje imaju određenu vrstu agresivnog raka dojke udružile su se kako bi pomogle u lečenju bolesti. One su deo kliničkih testova kojima se traže naznake koje bi mogle da dovedu do ranijeg tretmana.

Ponedeljak, 24.10.2016.

13:35

Izvor: glasamerike.net

Inovativni projekat za borbu protiv raka dojke
Thinkstock

Podeli:

Latonja Vilson ima metastaze raka dojke što znači da se proširio na druge delove tela. Ali ona se bori protiv tog teškog oblika bolesti zajedno sa više od dve hiljade drugih žena koje su se dobrovoljno prijavile kako bi bile deo projekta koji se bavi metastazama raka dojke.

“Znate, svi govore da nam je potreban lek. Jedini način da se pronađe lek je da se učestvuje u kliničkim ispitivanjima. Lekari i naučnici, oni mogu da urade toliko toga ali su im potrebni ljudi koji će učestvovati.”

Projekat sprovodi Institut Brod na univerzitetu Harvard gde se uzorci pljuvačke i tumora pacijenata kao što je Vilson sakupljaju u veliku bazu podataka. To je novi način za sprovođenje istraživanja.

To je različit način od onog na koji se većina studija sprovodi, koje se obično rade u velikim centrima za lečenje raka i velikim institucijama, u kojima se učestvuje kada vas prijavi lekar. Ovo je način za pacijente da prijavljivanje i istraživanje uzmu u svoje ruke”, kaže šef projekta Nikil Vegle.

Do sada, projekat je otkrio malu grupu pacijenata koji su reagovali neuobičajeno dobro na standardnu hemoterapiju ili na nove imunoterapijske lekove. Postoji nada da će te DNK analize objasniti zašto neki pacijenti žive i do deset godina, kada je prosečna stopa preživljavanja oko tri godine. Latonja Vilson svesna je da možda neće dočekati tretman tokom svog života.

“Jednom kada se pronađe novi tretman, mogu da kažem da sam pomogla. Pomogla sam pružanjem svojih medicinskih informacija. Pomogla sam trudeći se da ubedim druge ljude da učestvuju u tome. Pomogla sam time što sam dala sve informacije koje su bile potrebne istraživačima. Iako je nešto malo, pomogla sam.”

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare