Zdravlje žene

Rešite se prehlade i virusa: Narodni lekovi sa najbržim dejstvom koji se koriste vekovima

Sezona prehlada i virusa je već počela, a kako biste na veme izbegli da vas virusi "slome" držite se ovih saveta.

Nedelja, 04.12.2016.

16:22

Izvor: 24sata.hr

Rešite se prehlade i virusa: Narodni lekovi sa najbržim dejstvom koji se koriste vekovima
Foto: Thinkstock

Podeli:

Zna se da je ključ svega u radu našeg imuniteta, pa se treba potruditi da ga svim silama ojačamo. Doktor Mehmet Oz upozorava na neke jednostavne narodne lekove koji mogu da prevagnu u korist zdravlja čak i ako su uzročnici bolesti već napali naš organizam.

Ne dopustite da vas niže temperature zaustave u svakodnevnom kretanju jer mnogo je istraživanja pokazalo da su fizički aktivniji ljudi mnogo otporniji na sezonske bolesti. I dobro se naspavajte jer je imunološkom sistemu potrebno spavanje da bi mogao učinkovito da deluje.

Kad je reč o hrani koja postiče naš imunološki sistem da se bolje bori protiv bolesti, nema zamene za voće i povrće. Nastojte da vam svaki dan tanjir bude šaren, neka se na njemu nađu različite boje i dodajte im nekoliko oraha, savetuje dr. Oz. Sad je pravi trenutak da isprobate neke drevne recepte protiv prehlade.

U Indiji je popularan lek protiv prehlade “žuto mleko”, tačnije - napitak od kašičice kurkume koja se sa kašičicom meda rastopi u toplom mleku. Kurkuma potstiče rad imuološkog sistema, a med je jedini zaslađivač koji ima i nekih nutricionističkih koristi.

Španjolci prehladu teraju čajem od belog luka, meda, limunova soka i vode. Iako nije reč o napitku koji biste popili pre odlaska na sastanak, dr. Oz ističe da može učiniti mnogo za zdravlje. Prva je korist, šali se Oz, što će držati ljude podalje od vas, pa vas neće moći zaraziti, a druga je što beli luk stimuliše rad imuniteta, pa može skratiti trajanje prehlade.

Kinezi piju čaj od astragalusa, odnosno kozlinca, koji se u tradicionalnoj kineskoj medicini koristi već vekovima. I kod nas se u poslednje vreme može naći ta biljka u specijalizovanim prodavnicama. Ta je biljka adaptogen, što znači da pomaže telu da se prilagodi lošim usovima.

Čaj se priprema od korena biljke i jako je snažan u borbi protiv bolesti. Francuzi dobro podnose alkohol, pa ga ima i u leku koji Oz preporučuje iz Francuske: reč je o “žešćem” čaju s rumom, medom, štapićem cimeta, vodom i limunovim sokom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare