Zdravlje žene

Tri istine o strijama koje će vam uštedeti vreme i novac

Strije su oštećenja, odnosno napukline na koži u obliku tanjih i debljih linija koje nastaju prilikom naglog i brzog rastezanja tkiva. I dok na pojavu strija delimično možemo uticati kada ih ugledamo na koži najčešće je već kasno. Pročitajte tri najvažnije istine o strijama koje bi trebalo da zna svaka žena.

Sreda, 18.01.2017.

15:50

Izvor: B92

Tri istine o strijama koje će vam uštedeti vreme i novac
foto: thinkstock

Podeli:

1. Strije ne možete potpuno ukloniti

Za razliku od blažih ogrebotina čiji ožiljci nakon nekog vremena gotovo potpuno nestanu, strije je nemoguće u potpunosti 'izbrisati' s kože. Iako na tržištu postoje brojni tretmani koji garantuju uspeh, jedino što oni mogu je da ih maksimalno zakamufliraju. Tretmani mogu promeniti teksturu ožiljka, posvetleti strije i smanjiti njihovu vidljivost, ali one će i dalje ostati na koži.

Isto tako, treba imati na umu kako je za dobijanje pozitivnih rezultata potrebno izdvojiti nekoliko meseci i obaviti veliki broj tretmana što može biti vrlo skupo.

2. Kreme i losioni imaju mali učinak

I dok kvalitetnom i doslednom pripremom kože kremama, uljima i losionima za telo možemo sprečiti nastajanje strija, u trenutku kada se one pojave na koži, preparati ovog tipa više nisu toliko učinkoviti. Naime, kreme i losioni protiv strija mogu nahraniti i osvežiti kožu, što strije može učiniti nešto manje vidljivim, ali neće ih potpuno ukloniti, pa će one i dalje ostati na koži.

3. Starim strijama nema spasa

I dok je strije pod nazivom striae alba, koje smo dobili tokom odrastanja ili nagle promene težine gotovo nemoguće zakamuflirati već ih jednostavno moramo prihvatiti kao deo našeg tela, tek nastale strije, koje se najčešće pojavljuju tokom trudnoće još uvijek se mogu vizuelno sakriti.

Reč je o strijama naziva striae rubra koje, zbog brojnih vidljivih kapilara, imaju crvenu ili ljubičastu boju. Ovakve 'friške' strije učinkovito se mogu ublažiti laserskim tretmanom koji će ukloniti vidljivu boju i maksimalno izgladiti tek nastale "pukotine" na koži.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare