Zdravlje žene

Dehidratacija ili pak, simptomi koji ukazuju na neko teže oboljenje?

Ukoliko ste primetili da su vam usta stalno suva, prvo što morate da imate u vidu jeste da li unosite dovoljno vode. Ukoliko se budite sa suvim ustima ,to može značiti da u snu dišete na usta. Ali evo i šta još…

Petak, 20.01.2017.

13:03

Izvor: Super žena

Dehidratacija ili pak, simptomi koji ukazuju na neko teže oboljenje?
Foto: Thinkstock

Podeli:

U zimskom periodu vazduh u prostoriji je suv pa i to može biti razlog suvih usta, zato bi bilo dobro da nabavite neki ovlaživač vazduha.

Lekovi koji mogu biti uzrok suvih usta jesu antihistaminici, dekongestivi, antidepresivi, tu su i tablete za opuštanje mišića, lekovi za dijabetes kao i tablete protiv bolova.

U retkim slučajevima, uzrok suvih usta može ležati u dijabetesu, kada dolazi do povećanja nivoa šećera u krvi. Međutim, tu je u Sjogrenov sindrom. Naime, reč je hroničnoj upali koja dovodi do suvih usta i očliju, jer je smanjenja funkcija egzokrinih žlezda.

Vrlo retko, suva usta mogu simptom oštećenja živaca u glavi ili na vratu. U svakom slučaju, najbolje je da se obratite lekaru ukoliko imate ovaj problem kako biste utvrdili pravi uzrok.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare