Zdravlje žene

Poruka za sve novopečene mame: "Mislite da je trening loš, ali vam zato čips ne smeta?!"

Pevačica Seka Aleksić koja se porodila pre nekoliko meseci vredno vežba u teretani kako bi vratila liniju.

Četvrtak, 09.02.2017.

09:37

Izvor: B92

Poruka za sve novopečene mame:
foto: youtube/screenshot

Podeli:

Otkako se porodila aktivna je na društvenim mrežama gde neprestano deli fotografije iz teretane. Ipak, komentari pojedinih majki koje smatraju da ovo nije dobro za nju su je iznervirali, pa je rešila da održi jednu lekciju.

“Ne verujem koliko su neke mame 'umislile' da se ne sme trenirati posle porođaja! Ko vam je to rekao?! Savet svih razumnih i normalnih lekara je da se posle dva meseca od porođaja lagano krene sa treninzima! Hoću da vas pitam: Čips se sme jesti i sve sto dohvatiš pod ruku?! Pa, valjda ste svojoj deci potrebne zdrave, lepe, raspoložene i srećne! A bićete ako ste zadovoljne sobom. Ne razumem ove koje savetuju da se ne trenira, pa zar nije trening nešto najbolje i najzdravije što ćete sebi priuštiti?! Najlakše je sedeti za kompom i kuckati gluposti! Dođite bre da treniramo, da vidite sta je pozitivna atmosfera oko vas i kako uz dobro društvo sve možete! Manite se gluposti i pitanja 'zar se sme trenirati posle porođaja, 'da li smeš jesti proteine', itd... Gluposti!“, napisala je.

Lični trener Milan Zarić ističe da je telo žene nakon porođaja vrlo specifično jer većini mladih majki mišići atrofiraju, pa treba početi sa umerenim treninzima.

“To nije ništa strašno ako znamo da su poslednji meseci trudnoće zahtevali mirovanje i da je beba iscrpela mamu u ogromnoj meri. To nas navodi na zaključak da vežbanje na samom početku mora biti niskog do umerenog intenziteta”, kaže on za “Super ženu”.

Ali, period od trećeg do desetog meseca nakon porođaja mame treba maksimalno da iskoriste.

“Zahvaljujući promeni u hormonalnom statusu i strukturi tkiva žene su nakon trudnoće u savršenom položaju za brzo sagorevanje masti. Posebno treba iskoristiti period od 3. do 10. meseca nakon trudnoće da se kilogrami vrate na željeni nivo. U tom periodu možete povećati intenzitet treninga ali opet voditi računa o svom stanju i slušati svoje telo, na bilo koji znak upozorenja reagujte korekcijom treninga. Trening u teretani nije samo rad na spravama,već je to idealan način da prilagodite vežbe i način treninga sebi, svom trenutnom stanju i cilju, aktivnosti koje takođe dolaze u obzir su plivanje, brzo hodanje, vožnja bicikla”, zaključuje Milan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.