Zdravlje žene

Kako dobra krvna slika može da zavara trag ove opasne bolesti?

Brz način života i brojne obaveze često nas sprečavaju da redovno odlazimo na preventivne preglede.

Petak, 10.02.2017.

10:54

Izvor: B92

Kako dobra krvna slika može da zavara trag ove opasne bolesti?
foto: thinkstock

Podeli:

Kada govorimo o zdravlju žene, jasno je da su kritične tačke štitasta žlezda i dojke, u kojima se najčešće javljaju promene.

“Kada je u pitanju štitasta žlezda, pregled se preporučuje svima. Sve više promena nalazimo kod mlađe populacije. Prema našem iskustvu i statistikama, kod svake treće žene i svakog petog muškarca pronađemo promene čak i kada se u krvnoj slici ništa ne nađe često se dešava da je štitasta žlezda puna čvorova, a u krvnoj slici je sve u referentnim vrednostima. Velika je zabluda da ako nam je sve u redu u krvnoj slici i ako nemamo nikakve simptome, da ne treba da uradimo ultrazvučni pregled”, objašnjava dr Nataša Radujković, radiolog, za “Super ženu”.

Kada su u pitanju dojke, pregled se preporučuje od početka reproduktivnog perioda pa nadalje, a mamografija posle četrdesete godine života. Ponekad je odmah standradnim pregledom jasno da li je promena benigna ili maligna.

Ipak, kada lekari nisu sigurni ili bi hteli da budu još sigurniji koriste novu metodu, elastografiju. Više o ovoj metodi saznajte u prilogu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare