Zdravlje žene

Evo zašto svaka žena mora na pregled dojke

Srbija se prema broju umrlih od raka dojke nalazi na drugom mestu u Evropi, odmah iza Makedonije. Da bi se ova alarmantna statistika promenila u domovima zdravlja u Srbiji ženama su omogućeni besplatni preventivni skrining pregledi dojke.

Ponedeljak, 20.03.2017.

14:46

Izvor: Super žena

Evo zašto svaka žena mora na pregled dojke
Pregledajte dojke jednom meseèno, foto: Thinkstock

Podeli:

"Pregledima koji se mogu uraditi u domovima zdravlja, u ustanovama gde se nalaze mamografi su potpuno besplatni. U Beogradu se to može uraditi u više od 10 domova zdravlja", rekla je v.d. direktora Instituta za javno zdravlje "Batut" Verica Jovanović, povodom obeležavanja 20. marta, Nacionalnog dan borbe protiv raka dojke.

Ona je podsetila na alarmantnu statistiku koja govori da se u Srbiji godišnje registruje oko 4.000 novoobolelih od raka dojke dok od ove bolesti umre čak 1.700 žena.

"Svaka žena mora da nađe to kratko vreme, jedan dan, i obezbedi sebi sigurnost kako se bolest ne otkrila u kasnom stadijumu. Ukoliko se otkrije rak dojke u veličinama koje su manje od dva centimetra, prognoza same terapije i lečenja daleko je bolja. Jako je važno je da žene u periodu od 50 do 69 godina jednom u dve godine odazovu na skrining preglede, odnosno mamografiju, a da mlađe žene bar jednom mesečno urade samopregled dojki", savetuje Jovanovićeva.

Ovo je samo jedna priča:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare