Zdravlje žene

Živa apoteka spakovana u jednoj životinji: Da li biste pristali da vas grizu, ali i leče?

Na pomen pijavica i njihovog lekovitog dejstva većina raširenih usta odbije pomisao da im mali crvi sisaju krv. Ipak, posle svakog "gutljaja" krvi, pijavica zauzvrat u telo domaćina ubrizgava svoje fermente koji leče skoro sve. A kod žena imaju i uticaj na zatezanje kože i "brišu" celulit, Kleopatra je zatrudnela zahvaljujući njima, a čuvena Demi Mur kaže da su one njen eliksir mladosti.

Sreda, 12.04.2017.

14:40

Izvor: Mariota Vlaisavljeviæ

Živa apoteka spakovana u jednoj životinji: Da li biste pristali da vas grizu, ali i leče?
Demi Mur je redovna na tretmanima pijavicama, foto: Getty

Podeli:

Dve decenije je prošlo od kada se dr Natalija Gušlo Petrić upustila u pionirski poduhvat. Ona je iz Rusije "donela" pijavice. Po obrazovanju anesteziolog, specijalista akupunkture, homeopatije i hirudoterapije, ova žena se suočila sa velikim osudama. Kaže da ih i ima još, pitaju je ljudi zašto da se leče kao u 19. veku, ali ona danas ima mnogo više pristalica. Njeni pacijenti zakazuju preglede mesecima unapred.

"Pijavica je priznat lek u mnogim zemljama, u Rusiji, Nemačkoj, Austriji... Kada sam počinjala da se bavim hirudoterapijom, bilo je poznato svega 25 fermenata pijavice koji pozitivno utiču na organizam, a danas ih ima 500", kaže za portal "Super žena" dr Petrić, koja je jedini licencirani hirudoterapeut kod nas i vlasnica centra za unapređenje zdravlja "Grand revital".

Začetnicima hirudoterapije smatraju se Kinezi, a u Rusiji ih ginekolozi aktivno koriste u lečenju ginekoloških problema, stavljajući ih direktno na matericu.

"Užasno zvuči, ali kad žena ne može da zatrudni, sve bi probala. I mnoge i probaju", objašnjava naša sagovornica priznajući da je i sama na početku "druženja" sa pijavicama bila skeptična.

*ALT

"Kada mi je jedna koleginica u Sankt Peterburgu, dok sam radila u tamošnjem urgentnom centru, pričala o pijavicama, mislila sam da je luda. Ona je, međutim, bila uporna, pa rekoh sebi: 'Dobro, hajde da probam'", kaže i navodi da je upravo njena majka prva primetila promene.

Nestao stres, a sada je dr Petrić sigurna da su ova mala bića promenila i njen duh.

Znanje o pijavicama dr Natalija stekla je na fakultetu budući da je hirudoterapija u Rusiji priznata kao oficijelna medicinska metoda.

"Postoji i Svetska zdravstvena organizacija hirudologa, čiji sam član. Stručnjaci iz ove oblasti se svake godine okupljaju na kongresima koji se organizuju u Izraelu, Kanadi, Rusiji. Iako je ova zdravstvena metoda takoreći u povoju, njena popularizacija je nezaustavljiva. U nekim zemljama pijavice se kupuju u apoteci, na recept kao svaki drugi lek, a lekar ih postavlja", priča.

Tokom jednog tretmana pijavica može da popije 7 do 10 mililitara krvi. U prirodi postoji više od 400 vrsta pijavica, a za hirudoterapiju se koriste medicinska, apotekarska i lekovita.

U njenoj pljuvački ima više od 500 fermenata koji pozitivno utiču na Ijudski organizam. Fermenti deluju u organizmu još najmanje šest meseci nakon lečenja.

*ALT

Kada se na telo stavlja pijavica u zoni koju određuje lekar, a koja odgovara određenim akupunkturnim tačkama i energetskim meridijanima, ova pametna životinjica nepogrešivo pronalazi biološki aktivnu tačku i prilepi se zubićima baš na to mesto i па njemu izaziva mehanički nadražaj, što pruža efekat sličan akupunkturi.

Ispitivanja Medicinske akademije Rusije pokazala su da se posle terapije pijavicama povećava rast nervnih ćelija, ponestaju aterosklerotične promene u krvnim sudovima, smanjuje se otečenost, deluje па priraslice, povećava se lokalni imunitet, povećava se mikrocirkulacija i dotok krvi u organe i tkiva. Tkivo dobija više hranljivih materija i kiseonika i na taj način se detosksikuje i revitalizuje.

Pročitajte još:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.