Zdravlje žene

Ugradnja silikona - hir ili nesigurnost? Evo šta kažu Srpkinje, a šta estetski hirurzi

Popularnost estetske hirurgije u Srbiji ne prestaje da raste, pa je sve jasnije zašto našu zemlju zovu svetskom destinacijom medicinskog turizma. I ne samo da se devojke iz različitih krajeva sveta odlučuju za operaciju u Srbiji već je sve više Srpkinja koje žele da nešto promene ili "dorade“ na sebi.

Četvrtak, 04.05.2017.

14:23

Izvor: Super žena

Ugradnja silikona - hir ili nesigurnost? Evo šta kažu Srpkinje, a šta estetski hirurzi
Foto: Thinkstock

Podeli:

Dvadesettrogodišnja Andrijana Miljanić jedna je od devojaka koja je odlučila da poseti estetskog hirurga. Nakon jedne intervencije, operacije grudi, usledila je druga, a zatim i treća, sve dok nije rešila da na sebi koriguje sve što želi.

"Želela sam da budem ženstvena, meni je to simbol ženske lepote. Volela sam da vidim lepe obline, a bila sam dete. Kasnije, kroz srednju školu, osećala sam se nesigurno, kao da sam ceo život imala grudi, a neko mi ih je oduzeo, pa patim. Znala sam, kada je prestao moj rast, da ću kad tad ugraditi implante da bih sebi bila kompletna“, objašnjava ova devojka za portal "Super žena".

"Bez imalo straha sam otišla na tu operaciju i potpisala da u slučaju smrti snosim svu odgovornost. Svesna sam da danas to neke devojke rade iz hira, međutim, kod mene to nije bio slučaj, bila je potreba. Osećaj kao da sebi vraćam nešto što je moje“, dodala je Andrijana.

Svakodnevnim aktivnostima vratila se deset dana nakon operacije, a treninzima tek nakon nekog vremena. Godinu dana kasnije, imala je osećaj da su joj grudi prirodne, kada je prestalo i blago zatezanje.

*ALT

Uvećanje grudi silikonskim impantantima najčešća je estetska operacija u Srbiji, objašnjava za "Super ženu“ specijalista plastične i rekostruktivne hirurgije doktorka Snežana Krtinić Rapaić. Na pitanje šta je razlog zbog kog se žene odlučuju na ovakvu vrstu intervencije, hir, nesigurnost ili nešto treće, doktorka odgovara:

"Žene u Srbiji vole da izgledaju odlično. Lepota je imperativ većine Srpkinja, zato se ne bih složila da naše žene zbog nedostatka samopouzdanja ili nekog drugog razloga pribegavaju estetskim intervencijama.“

Osim povećanja grudi, česte su operacije zatezanja kapaka, jagodica, uvećanje usana, a trend postaje i uvećanje zadnjice. Postoji li rizik kod ovakve vrste intervencija?

"Ugradnja silikonskih implantanata u glutealnu regiju nije toliko rizična, koliko je postoperativni tok neprijatan. Što se tiče komplikacija, mogućnost njihovog nastanka uvek postoji, a svaki pacijent je preoperativno upoznat sa njima“, objašnjava doktorka.

*ALT

Ona dodaje da se komplikacije ipak ne mogu predvideti ni tokom, ali ni nakon završene operacije.

"Pacijent je maksimalno zaštićen. Ukoliko se ipak dese neke komplikacije, one se obično uspešno i bez većih posledica po zdravlje pacijenta saniraju“, zaključuje ona.

Cene intervencija se razlikuju od klinike i vrste impantanta, a kreću se od 300 evra (punjenje usana) do 3.500 evra (klasičan fejslifting).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.