Zdravlje žene

Ovo radite i mislite da je dobro? Dame, grdno se varate

Ispiranje vagine može da poveća rizik od zaraze humanim papiloma virusom, utvrdila je nova studije. Metoda koju koriste brojne žene da bi se rešile neprijatnih mirisa, može dugoročno da bude veoma opasna.

Utorak, 05.09.2017.

08:57

Izvor: B92

Ovo radite i mislite da je dobro? Dame, grdno se varate
Foto:Thinkstockphotos

Podeli:

Istraživači sa Univerziteta u Teksasu proučavali su povezanost između ispiranja vagine i HPV-a kod 1.271 žene u dobi između 20 i 49 godina.

Žene koje su ispirale svoju vaginu imaju dvostruko veći rizik da će oboljeti od raka grlića materice, pokazalo je istraživanje. Studija objavljena u "Journal of Infectious Diseases" pokazala je da ispiranje vagine povećava rizik zaraze sa većim brojem virusnih sojeva i to za 26 odsto.

Još je više zabrinjavajuće to što ispiranje vagine povećava rizik od infekcije sojevima HPV-a koji uzrokuju rak- i to za 40 odsto. Takođe, udvostručuje se i rizik od obolevanja od rakagrlića materice.

"Vagina sadrži više bakterija od bilo kog dela tela, a bakterije su tamo sa razlogom. Ne znam u kojim okolnostima ispiranje vagine može da bude korisno", rekao je profesor Roni Lambert.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare