Zdravlje žene

Simptomi raka jajnika koje treba da znate čak iako ste mlade

Rak jajnika je najteži oblik ove bolesti koji može da pogodi ženske reproduktivne organe. Za ovaj oblik raka dugo se smatralo da je tihi ubica jer nema simptome. Alarmantni znaci su bol u krstima i donjem stomaku u kombinaciji sa nadimanjem, problemima sa mokrenjem i pražnjenjem creva. Retko pogađa mlade žene, ali i to je moguće. Zato nikako ne ignorišite ove simptome.

Sreda, 04.10.2017.

10:15

Izvor: Super žena

Simptomi raka jajnika koje treba da znate čak iako ste mlade
Foto:Thinkstockphotos

Podeli:

Česti bolovi u leđima

Ukoliko ne patite od osteoporoze ili artritisa, onda ovi bolovi mogu biti ozbiljan simptom raka jajnika.

Bolovi u stomaku i karlici

Bol u stomaku i donjem delu leđa može biti posledica drugih bolesti ili kancera na nekom drugom organu, ali ako se ova kombinacija simptoma pojavljuje redovno i pritom postoji odstupanje od normalnog funkcionisanja organizma, treba se obratiti lekaru.

Neredovni ciklusi

Statistički, žene starije od 55 godina imaju visok rizik od raka jajnika. Međutim, to ne mora uvek da bude slučaj.

Rak može da se javi čak i kod mladih devojaka, koje još nisu dobile prvi ciklus.

Umor i prečesta iscrpljenost bez razloga

Nedostatak daha, mučnina i gubitak apetita, ekstremni umor mogu da budu ozbiljni znaci da se pacijentkinja nalazi u nekom stadijumu raka jajnika.

Bol prilikom polnog odnosa

Bol tokom seksa može biti još jedan jak pokazatelj da ste u ranom stadijumu raka jajnika.

To se odnosi na bolove i pritisak u području karlice, i potrebu za mokrenjem češće i hitno. Bez obzira na to da li je više ili manje bolno, najbolje je da se što pre konsultujete sa ginekologom.

Sitost

Dame, nemojte da se radujete ako vam je smanjen apetit. Ako posle jako male količine hrane osetite sitost, to je jedan od simptoma ove bolesti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare