Biramo supermuškarce

Dragicu je doktor nazvao Čelična Ledi: "Nema predaje a kad je najteže - ne posustajati"

"Od avgusta 2019. godine, kreće borba. U tom trenutku, kada sam donela sve nalaze, doktor kaže da nisam još za hemoterapiju, a kada bude do nje došlo, onda će biti 5-6 terapija i tek onda presađivanje koštane srže. A šta da radim dotad, pitala sam ga. Jer, kako sam shvatila, trebalo je da mi se pogorša stanje, pa tek onda da idem na hemoterapiju! Sigurno neću stvari prepustiti slučaju, nego ću da uradim sve što je u mojoj moći. Odlučila sam da ću sve da uradim da ne dospem na hemoterapiju", kaže nam Dragica Ostojić (55).

Nedelja, 06.06.2021.

17:06

Izvor: B92

Dragicu je doktor nazvao Čelična Ledi:
Foto: Privanta arhiva

Podeli:

"Želim da Vam pišem o mojoj mami, jer smatram da ona zaista zaslužuje titulu super žene. Vašu akciju sam slučajno videla, ali sam odmah znala da moja majka zaslužuje da se nađe među isto toliko sjajnim ženama kao što je ona. Ispričaću Vam delić njenog života, jer se sve ne može ni napisati. Naime, što se dece tiče, ona nas ima troje, pored mene još moja dva brata od 16 i 18 godina, dok ja imam 31. Pre dve godine nas je pogodila strašna vest, saznali smo da ima karcinom koštane srži. Ostali smo svi u šoku i nismo znali šta će se i kako dalje odvijati, jer je to jedna opaka bolest koja je nažalost odnela mnogo života. Počeli smo svi da tražimo rešenja, srećom, ona nije odustala od života i nastavila je da se bori i to lavovski... Ona je sada trenutno na trećoj terapiji, traje joj negde do druge polovine juna, nakon čega isto toliko mora da jede isključivo presnu hranu, a kasnije postepeno može da se vrati na redovnu ishranu, ali nažalost kratko, samo dok malo ojača i ne bude spremna ponovo na ovakav poduhvat, a mora da bi sačuvala život... Nakon prve terapije je izgubila oko dvadesetak kilograma, a sve što uspe malo da povrati gubi ponovnim terapijama... Moja majka i dalje ponajmanje misli o sebi, trudi se da svima ugodi, a živi bukvalno za nas, njenu decu i sada unuče koje smo joj suprug i ja podarili. Osim svega ovoga, u novembru mesecu prošle godine, dva dana nakon njegovog punoletstva, smo saznali da moj brat ima tumor u nosu koji je ogroman i mora hitno da se izvadi. Operacija je urađena na VMA i hvala Bogu brat je sada dobro, ali tumor je bio zloćudni i mora ceo život da se kontroliše i proverava da li je sve u redu. Koliki je majčinski bol bio u svemu kroz šta smo svi prošli teško je zamisliti... Tada je skroz zanemarila sebe i rekla da bi svoj život dala samo da on bude dobro. Nakon njegovog oporavka morala je nastaviti svoju borbu kako bi ostala uz njega i uz sve nas. Mislim da zaslužuje titulu super žene i ovim putem želim da joj se zahvalim na svemu što je učinila za nas i čini i dalje."

Ovu hrabru majku Dušanke, Nemanje i Aleksandra, za akciju "Biramo super ženu" prijavila je ćerka Dušanka. Kada smo je pozvali, iznenadila se.

"Nisam očekivala ovako nešto. Veoma sam iznenađena i zbunjena. Nisam znala da me je Dušanka prijavila. Da li možete da mi date koji minut da dođem sebi", pitala nas je, a kada smo je ponovo pozvali, ispričala nam je svoju priču.

"Sve je počelo 2019. godine, imala sam velike bolove u kičmi i počela sam da radim razne analize. Predlog je bio da idem na operaciju, jer su videli neko naprsnuće na pršljenu. Usledile su detaljnije analize, kao priprema za operaciju i tada kreće muka. Ustanovili su mi da postoji određen problem sa koštanom srži. Onda hitno na biopsiju koštane srži i mogu vam reći, zahvat je jako boleo. Čekala sam rezultat dve sedmice i nadala sam se da nije rak. Ipak, kada su rezultati stigli, potvrdili su da imam karcinomom koštane srži", priseća se Dragica.

Te godine u avgustu počela je Dragičina velika životna borba:

"Kada sam donela sve nalaze zajedno sa biopsijom, doktor specijalista kaže da nisam još za hemoterapiju, a kada bude do nje došlo, onda će biti 5-6 terapija i tek onda presađivanje koštane srže. A šta da radim dotad, pitala sam ga. Jer, trebalo je da mi se pogorša stanje, pa tek onda da idem na hemoterapiju. Sigurno neću stvari prepustiti slučaju, nego ću da uradim sve što je u mojoj moći. Odlučila sam da ću sve da uradim da ne dospem na hemoterapiju", odlučna je bila.

U razgovoru sa mužem, Dragica se odlučila za Brojsovu terapiju lečenja ove opake bolesti, koja podrazumeva da se samo piju sokovi i čajevi 42 dana:

"Muž se plašio, ali ja sam bila odlučna da pokušam i istrajem u ovom načinu lečenja. Jeste bilo teško u početku, jer se samo piju sokovi i čajevi. Bio je to dugačak i težak put", kaže Dragica.

Ona nam je rekla da je tokom ove terapije, koja podrazumeva gladovanje, kuvala deci i suprugu regularne obroke:

"Teško je biti na postu i spremati ovakve obroke. Jer, jede mi se, a ne smem. Ali opet, imam snagu - kuvam za svoju decu, porodicu", kaže Dragica.

*ALT

Njena istrajnost i odlučnost u strogom postu, kao i borba protiv kancera koja još uvek traje oduševila je i lekare: "Jedan doktor mi je rekao da sam Čelilčna Ledi i da su mnogi muškarci pokušali da izdrže Brojsovu terapiju, ali jednostavno nisu uspeli", kaže nam.

Naglasila je da redovno ide na preglede: "Uredno radim nalaze i redovno se kontrolišem".

Porodica joj je velika podrška i snaga: "Kada je bilo teško, moja ćerka je posle posla kuvala za svoju porodicu, ali je donosila obroke i za braću i oca. Moj suprug pripremao je čajeve za mene, ostavi ih skuvane kad završi treću smenu. A i dečaci su pomagali u kući. Znate, snagu crpim u ljubavi prema deci, porodici i kad je bilo baš teško, ponavljala sam - moram, izdržaću ja i tako idem. Nisam mogla da zamislim šta bi oni radili da mene nema", objašnjava hrabra žena.

Porodicu je sačekao još jedan udarac prošle godine. Saznali su da njihov sin Nemanja ima tumor u nosu i da mora hitno da se izvadi. Operacija je urađena i dečak je dobro.

Nakon dugog i emotivnog razgovora, Dragica je želela da poruči svima koji prolaze kroz ovakvo ili slično iskustvo: "Nema predaje. Predaja nije opcija i kad je najteže - ne posustajati".

OVDE možete pogledati sve naše superžene.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare